Kritisch gedrag

Competence Indicator


In je omgang met anderen vertoon je vooral "kritisch gedrag"


Als je samenwerkt met andere mensen, dan kan jouw gedragbest omschreven worden als iemand die, vanuit zijn kritische instelling, veeleisend is voor zichzelf en zijn omgeving.


Ten alle tijde probeer je te vermijden dat de verkeerde beslissingen genomen worden door een al te lichtzinnig debat. Daarom zal je enerzijds kritisch luisteren en anderzijds weloverwogen vragen stellen.


Je omgeving herkent je aan opmerkingen als:
-hebben we wel de juiste feiten in ons bezit?
-ik denk dat we het zeker niet zo moeten aanpakken!
-hebben we dit niet anders afgesproken?
-zouden we dit niet anders plannen?
-past dit wel binnen onze algemene strategie?


Doordat je scherp blijft doorvragen, nemen anderen je kritische vragen snel persoonlijk. Zo kunnen ze je vraag 'Hebben we wel de juiste gegevens?' interpreteren alsof jij hun persoonlijke competentie in vraag stelt. In de ogen van anderen ben je geen gemakkelijke, terwijl jij enkel de bedoeling hebt de waarheid te achterhalen.
Probeer regelmatig ook het gelijk van de anderen toe te geven zonder eerst een reeks kritische bedenkingen te maken. Je zal zien dat je door je omgeving meer gewaardeerd zal worden.


Zelfkritiek


Je stelt niet enkel de handelingen van anderen in vraag, maar zeker ook je eigen doen en laten. Waarom doe ik dit allemaal? Wat is de zin van deze job?
Door dit soort bezinning word je bewuster van je prioriteiten. Het gevaar is echter wel dat je teveel en te dikwijls alles weer in vraag stelt.
Onthou dat wie zijn hele leven nadenkt over de volgende stap, zijn hele leven lang op één been staat! Overweeg, kies en bemin je keuze!


Enkele dingen waarvoor je moet opletten in je omgang met anderen


Hoed je ervoor
-dat je kritisch gedrag niet tot eindeloos wantrouwen of nodeloos gepieker leidt.
-Weet dat het beter is een beslissing te nemen en te leren uit de gevolgen ervan, dan besluiteloos rond te dwalen.
Laatste bedenking: wat doe je als je je niet kritisch opstelt? Ga je dan op constructieve wijze de leiding nemen? Loyaal meewerken? Dwarsliggen?

Kritische mensen


Profielen die een kritisch gedrag vertonen in de omgang van anderen:
-controleur
-corrector
-hofnar
-filosoof
-consultant
-activist