Klaar om te solliciteren? Deze nieuwe app poetst je Facebookprofiel op

Wie vandaag de dag solliciteert mag er donder op zeggen dat rekruteerders zijn naam zullen googelen of opzoeken op Facebook. En dus doe je er goed aan om je online imago op te poetsen. Je studententijd mag dan misschien gevuld geweest zijn met de spreekwoordelijke seks, drugs en rock&roll, om je kansen op de arbeidsmarkt gaaf te houden is het beter dat potentiële werkgevers daar geen sporen van kunnen terugvinden.

Een van de dingen die je dus moet doen voor je je cv uitstuurt is je Facebookprofiel onder handen nemen. Uiteraard is het een hels karwei om al je foto’s, gedeelde links, commentaren en statusupdates één voor één te overlopen om na te gaan of er geen ‘onbetamelijke’ dingen tussenstaan. Ben je al enkele jaren erg actief op Facebook, dan is hier simpelweg geen beginnen aan.

Alles deleten dan maar? Nee, want dan gooi je het kind met het badwater weg. Gelukkig kan de gratis applicatie SimpleWash (een deel van) het poetswerk uit je handen nemen.

Shit!

Als je de app toegang geeft tot je profiel, overloopt deze je hele geschiedenis en scant alles wat je ooit hebt ‘geliket’ of online gezet op ongepaste trefwoorden. Standaard gebeurt dit in het Engels en worden dus woorden als ‘sex’, ‘drugs’, ‘shit’ of ‘fuck’ gefilterd.

Alle vermeldingen van deze trefwoorden verschijnen in handige lijstjes per categorie en als je op een bepaald zoekresultaat klikt, kom je meteen op de overeenkomstige Facebookstatus terecht, zodat je deze kan wissen of de privacyinstelling ervan kan wijzigen.

Je krijgt ook de mogelijkheid om te scannen in het Spaans of om zelf trefwoorden in te geven. Dat is vooral bijzonder handig als je je een bepaalde beschamende post herinnert, maar niet meer weet wanneer je die online hebt gezet. Ook Nederlandse krachttermen kan je op deze manier opzoeken.

Pril

Ben je klaar met scannen en wil je liever niet dat SimpleWash geïnstalleerd blijft, dan kan je de applicatie eenvoudig weer verwijderen uit de lijst met je permissies.

Momenteel is SimpleWash nog in een pril stadium, al functioneert het wel al vlot. De ontwikkelaars beloven wel meer mogelijkheden voor de toekomst. Ook zijn ze bezig aan een versie om je Twitterprofiel mee te scannen.