Karel Van Eetvelt, Unizo: "Sporten heeft een belangrijk maatschappelijk nut"

Naam: Karel Van Eetvelt

Bedrijf: Unizo

Functie: Gedelegeerd bestuurder

Leeftijd: 45 jaar

Aantal uren sport per week: 5 uur tijdens de wintermaanden, 15 uur tijdens de zomervakantie

Discipline: Fietsen

Cijfer: “Ben niet zo bezig met aantal kilometers, maar denk een 10.000 km per jaar”

Beste sportieve resultaat: Tongerlo  - Mont Ventoux: 1.000 km in 4 dagen, Genève – Nice: 600 km (dwars door de Alpen) in 4 dagen

Welke uitdaging staat nog op het programma: Dolomietenmarathon (2011), Tour du Mont Blanc, Tour de France, …

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, behaalde destijds een master in de lichamelijke opvoeding. Toen al een sportieve vogel dus. Waarom is hij zo verknocht aan het fietsen?

Heb je een sportverleden?

“Ja, ik heb een master in de lichamelijke opvoeding. Eigenlijk ben ik al van kinds af aan bezig met sport. Op mijn vijftiende – vrij laat – ben ik gestart met voetbal in competitief verband. Ik ben ermee tot in de derde nationale geraakt, maar ik denk dat mijn niveau daarvoor net niet goed genoeg was. Daarenboven kreeg ik de vele trainingen en matchen niet gecombineerd met mijn carrière. Later heb ik me met vrienden wel aan zaalvoetbal gewaagd.”

“Het is eigenlijk door het voetbal dat ik uiteindelijk ben beginnen fietsen. Jarenlang tegen de bal trappen heeft er voor gezorgd dat ik met een zware knieblessure kampte. Ik heb dan door mijn revalidatie daarvan de fiets ontdekt en dat was liefde op het eerste gezicht.”

Je hebt een master in de lichamelijke opvoeding, had je niet liever iets professioneel in de sport gedaan?

“Ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens ga doen. Eigenlijk hou ik me nu ook al in mijn vrije tijd bezig met sport: ik ben bestuurder bij Sporta en de Vlaamse Wielerschool. En ik geef ook regelmatig adviezen aan het BOIC en de Minister van Sport.”

Wat wil je kwijt in de sport?

“Sport is van groot maatschappelijk nut, vind ik. Ik heb daarom mijn master in de lichamelijke opvoeding zeer bewust gekozen. Als je regelmatig sport, voel je je goed in je vel. Volgens mij heeft het ook economisch een positief effect. Hoe vitaler je je voelt, hoe beter je presteert op het werk. Ook bij Unizo nemen we daarom initiatieven om onze werknemers aan te sporen meer te sporten. “

Sommige managers zien hun sportieve activiteiten als het uitgelezen moment om in een ontspannen sfeer met andere mensen uit het veld te praten. Is dat bij jou ook?

“Het is niet de belangrijkste reden voor mij, maar het klopt dat die contacten er inderdaad vanzelf bijkomen. Ondertussen heb ik op de fiets heel wat interessante mensen leren kennen. Het geeft ook een totaal andere sfeer om tijdens het sporten een gesprek aan te gaan.”

“Zo heb ik bijvoorbeeld Wouter Vandenhaute leren kennen. Regelmatig spreken we af om samen te gaan fietsen, en dan discussiëren we vaak over allerhande maatschappelijke thema’s. Ook econoom Geert Noels is een fervent fietser. Ik vind het interessanter met hem op de fiets af te spreken dan een ergens in een duffe vergaderzaal samen te zitten.”

Ben je competitief?

“Niet zozeer met anderen, maar vooral met mezelf. Als ik iets sportief doe, mag de uitdaging wel iets voorstellen, vind ik. Aan wedstrijden neem ik niet meer vaak deel. Ik vind het bijvoorbeeld boeiender om met een klein groepje een lange tocht te maken. Zo fietsten we een tijd geleden van Tongerlo naar de Mont Ventoux. 1.000 kilometer in 4 dagen, tegen de wind in en met enkele pittige beklimmingen. Samen aankomen is dan het ultieme doel. Zulke brutale inspanningen kan ik wel smaken.”