Kaal hoofd biedt voordelen in het zakenleven

Op zoek naar een promotie of meer succes voor je bedrijf? Als je een man bent, is het dan misschien een goed idee om al je haar af te scheren. Een studie van de Universiteit van Pennsylvania concludeert namelijk dat kale mannen dominant, mannelijk en gezaghebbend overkomen.

En dat zijn dan weer grote voordelen in het zakenleven, zegt Rachel Silverman van the Wall Street Journal, die ook wijst op de onbehaarde schedels van succesvolle CEO’s als Jeffrey Katzenberg (DreamWorks), Steve Ballmer (Microsoft) en Jeff Bezos (Amazon).

Scheren als teken van daadkracht

Een kaalgeschoren hoofd zou zelfverzekerder overkomen dan krampachtig verdoezelde kaalheid of zelfs een volle haardos. Volgens ondernemer Seth Godin, die zelf al twintig jaar met een glimmende schedel door het leven gaat, levert het scheren op zich geen succes op, maar toont het wel dat je actief iets onderneemt.

De bewuste studie van de Universiteit van Pennsylvania waar Silverman naar verwijst bestaat uit drie delen. In een van de experimenten werden aan een panel van meer dan driehonderd proefpersonen foto’s getoond van dezelfde mannen met en zonder haar. Volgens de proefpersonen leken de kale mannen dominanter en in sommige gevallen zelfs groter en sterker.

Alles eraf

De mannen zonder haar leken ook ouder, maar dat hoeft in een professionele omgeving niet per se een nadeel te zijn: oudere mannen in bedrijven worden namelijk ook als bekwamer en meer ervaren beschouwd.

Mannen met uitdunnend haar die hun oprukkende kaalheid proberen weg te moffelen komen het slechtst uit de studie. Zij zouden helemaal niet aantrekkelijk zijn en stralen zwakte uit. Voor hen ligt de oplossing dus voor de hand: de tondeuse grijpen en alles eraf scheren.