Jong trouwen: goed voor de carrière van mannen, slecht voor die van vrouwen

Trouwen als twintiger zou een goede invloed hebben op het professionele leven van mannen, maar niet op dat van vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Virginia.

Ben je jong, ambitieus en verliefd en zou je graag trouwen met de man of vrouw van je leven? Afhankelijk van het feit of je een man een of vrouw ben is het dan een goed idee om de mooiste dag van je leven onmiddellijk te organiseren of nog even uit te stellen.

De klinische psychologe Meg Jay herinnert ons eraan dat twee derde van alle loonsverhogingen gebeuren in de eerste tien jaar van een carrière. Je huwelijk uitstellen kan dus voordelig zijn als het koppel in kwestie zich in die periode volledig op hun carrière wil focussen.

Twee maten, twee gewichten

Hetgeen hierbij verrast is dat mannen en vrouwen niet in hetzelfde schuitje zitten. Vrouwen die beslissen om later te trouwen, verdienen meer dan zij die al voor hun dertigste een ring om hun vinger dragen. Volgens het onderzoek van de universiteit van Virginia verdienen 35-jarige vrouwen met een diploma die na hun dertigste getrouwd zijn 56% meer dan vrouwen die tien jaar eerder al trouwden.

Bij mannen geldt het omgekeerde. Zij die voor hun dertigste trouwen verdienen gemiddeld meer dan mannen die dat pas later doen. Het opleidingsniveau speelt hierbij geen rol.

Vanwaar dit verschil?

De loonkloof, het glazen plafond, seksisme op de werkvloer … Dat vrouwen harder moeten knokken om professioneel op hetzelfde niveau als mannen te raken is jammer genoeg geen verrassing. De minste afwijking in hun carrière (zoals wat gas terugnemen om zich meer op hun familie toe te leggen), kan hun professionele opgang in gevaar brengen.

Waarom is dat dan niet zo voor de mannen? Om die vraag te beantwoorden moeten meerdere mogelijkheden onderzocht worden. De onderzoekers wijzen op het feit dat mannen na een huwelijk productiever kunnen zijn, omdat ze dan ‘gesetteld’ zijn en zelfzekerder in vergelijking met vrijgezelle mannen. Het is ook denkbaar dat bepaalde vrouwen na hun huwelijk stoppen met werken om zich met het huishouden bezig te houden, wat hun man toelaat om zich voor de volle 100% op zijn carrière toe te leggen.

Is er een ‘juist moment’ om te trouwen?

In de VS is de gemiddelde leeftijd om te trouwen 27 jaar voor vrouwen en 29 jaar voor mannen, wat historisch laag is. In België is dat, volgens statistieken uit 2010, min of meer vergelijkbaar: 28,7 jaar voor vrouwen en 31,1 jaar voor mannen. Nog steeds volgens de studie van de universiteit van Virginia verbetert een laat huwelijk de socio-economische status van vrouwen en wordt het aantal echtscheidingen erdoor verminderd.

Laat ons echter ook vooral niet vergeten dat een huwelijk niet om strategie moet draaien, maar om romantiek. Trouw dus gerust wanneer je dat zelf wilt.

Bron: businessinsider.com