Job kwijt? 4 manieren om sterker te worden na tegenslag

De crisis, herstructureringen, ontslagen, inkomensverlies... Hoe slaag je erin om het hoofd koel te houden en weer recht te veren na moeilijkheden, verlies en veranderingen? Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans schreven er een boek over. Een voorsmaakje en tips krijg je in dit dossier over veerkracht.

Hoe onderscheiden veerkrachtige werknemers zich van de rest?

1. Veerkrachtige mensen verstaan de kunst om met moeilijke uitdagingen zoals herstructureringen en ontslag op de best mogelijke manier om te gaan.
2. Ze blijven steeds gericht op wat ze willen bereiken, bij geluk én bij tegenslag.
3. Ze maken gebruik van hun sterktes en successen, hun kwaliteiten en talenten, hun hulpbronnen.
4. Ze zoeken het gezelschap en het advies op van anderen die nuttig zijn voor hun vooruitgang of succes.

Hoe vergroot je je veerkracht?

Veerkracht is een sleutelcompetentie, niet alleen voor individuen maar ook voor organisaties, gemeenschappen en ganse bevolkingsgroepen. Hoe je deze vaardigheid kan ontwikkelen en vergroten is dan ook een wetenschap in volle ontwikkeling. Enkele gouden regels:

1. Aanvaard ook je tegenslagen

Als er iets ergs of onverwachts gebeurt, panikeer niet maar aanvaard wat er gebeurt. Fouten, vergissingen en misstappen horen bij je leven, 'shit happens'.  Wees mild voor jezelf, en aanvaard je emoties, ook de negatieve. Er tegen vechten maakt ze alleen maar groter.

Beperk geklaag of paniek en gebruik zeker geen verbaal of fysiek geweld. Aanvaarden is niet hetzelfde als goedkeuren of passief ondergaan. Aanvaarden betekent erkennen wat er is en er niet van weglopen of je kop in het zand steken. Aanvaarden is de eerste stap die nodig is  om terug in beweging te kunnen komen en de problemen verder op te lossen.  

Lees ook de andere tips.

2. Kijk vooruit

Veerkrachtige mensen zien in elke tegenslag of moeilijkheid een les.  Dat helpt hen om de volgende keer niet dezelfde fout te maken of sterkt hen om ook de volgende keer sereen om te gaan met een onvermijdelijke gebeurtenis. Vaak ontdekken ze juist in de moeilijkheden een aantal nieuwe kwaliteit bij zichzelf, ontmoeten ze nieuwe, en voor hun leven belangrijke mensen of boren ze nieuwe interessegebieden aan. In elke tegenslag schuilt wel ergens een nieuwe kans. Ze slagen erin zich te richten op de toekomst: zo vertalen ze hun problemen in doelen en vinden ze een nieuwe zingeving, wat er ook mag gebeurd zijn. Vaak wordt juist na een verlies of kwetsuur een nieuwe bestaansreden  geboren. 

Nog meer advies.

3. Zorg extreem goed voor jezelf

Richt je altijd op wat je de kracht en hulp biedt om recht te veren en verder te gaan: je eigen energie, je successen en hulpbronnen, de mensen die je vooruithelpen of een heilzame invloed op je uitoefenen, de gedachten die helpen, de activiteiten die je goed doen. Veerkrachtige mensen blijven zien wat er allemaal goed gaat in hun leven, ondanks de problemen.  De tegenslagen in hun leven blijven ze zien als uitzondering en het succes als de regel. 

Bekijk de extra tips.

4. Zet kleine stappen vooruit

Veerkrachtige werknemers blijven in beweging, ze nemen kleine stapjes in de richting van wat ze wensen of van wat beter is. Ze blijven creatief en kunnen handelen, ze zijn in staat de bladzijde om te slaan. Het zetten van kleine stapjes heeft het wonderlijke effect dat zelfs heel moeilijke problemen opgelost kunnen worden.

Lees verder.

Geïnteresseerd in dit boek? Bestel het hier en betaal geen verzendingskosten!

asset/29927

Vergroot de veerkracht in jezelf en je team
- Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans (Ilfaro bvba) - Uitgeverij LannooCampus