Je kleden als je baas vergroot je kans op promotie

68% van managers is zich meer bewust van werknemers met dezelfde kledingstijl. Deze medewerkers verdienen er zelfs 'punten' mee.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van winkelketen Debenhams, opgepikt door onder andere The Guardian.

Lijkt iedereen bij jou op kantoor al een beetje op elkaar? Dat is te verklaren. 61% van de 2.000 ondervraagden vindt een gedeelde kledingstijl onder collega's bijdragen aan team spirit en productiviteit.

Iedereen hetzelfde gekleed

Ruim de helft van de respondenten geeft aan beïnvloed te worden door wat collega's en de baas dragen. Een derde zegt zelfs onderdeel te zijn van een groep collega's die bewust dezelfde kleren kopen en deze op dezelfde dag dragen.

Dat laatste gaat wel erg ver, maar ook zonder opzet kan het lijken of iedereen op werk samen een Groupon heeft gekocht. 32% zegt namelijk zo'n twee à drie keer per week onbewust en onbedoeld hetzelfde gekleed te zijn als collega's. Het zou volgens de onderzoekers het gevolg zijn van zo veel tijd met elkaar doorbrengen.

Promotie voor mensen die op de baas lijken

Het klinkt allemaal een beetje als de Stepford Wives, maar het is psychologisch allemaal prima te verklaren, en voor ambitieuze carrièretijgers dus zelfs aan te raden. "Bazen geven vaak promotie aan mensen die op ze lijken", zegt psycholoog Karen Pine van de University of Hertfordshire. "Onderzoek wijst uit dat kleding daadwerkelijk iemands persoonlijkheid kan veranderen. Jezelf kleden als de baas zou je leidinggevende kwaliteiten naar boven kunnen brengen. Het kan bij anderen zelfs als onbewust effect hebben dat ze je meer als mogelijke manager gaan zien."

Je zou volgens Pine dus kunnen zeggen dat mensen die zich als hun baas kleden, een slimme manier hebben gevonden om opgemerkt en geaccepteerd te worden. Als je er bij 68% van de managers punten mee verdient, is het de moeite van het proberen waard, toch? "Het eeuwenoude adagium 'kleed je voor de baan die je wilt, niet voor de baan die je hebt' geldt dus nog steeds", concludeert Pine.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl.