Je carrière een boost geven? Voeg Bill Gates toe op LinkedIn

Ralf Caers, onderzoeker en professor aan de HU Brussel, heeft samen met een student een onderzoek gevoerd naar de invloed van sociale netwerken als LinkedIn en Facebook op de zoektocht naar een job. Ze bevroegen meer dan 700 hr-verantwoordelijken. De conclusie? Eén op drie rekruteerders in Vlaamse bedrijven zegt gevoelig te zijn voor online netwerken.

Reputatie Bill Gates straalt af op sollicitant

"We dachten niet dat veel mensen zich daardoor zouden laten leiden, dus we waren erg verrast van de resultaten", zegt Caers op Intermediair.nl. "Stel iemand zoekt een it-specialist, en die persoon heeft Bill Gates in zijn netwerk. Dan moet dat wel een goede zijn, denkt de rekruteerder. Dat is 'guilt by association': de eigenschap van Gates straalt af op de sollicitant.

Uiteraard is het een misvatting om op die 'vriendschap' af te gaan.’ Mensen voegen op LinkedIn immers relaties toe die ze niet goed kennen en van wie ze niets gedaan kunnen krijgen. Het staat alleen interessant om veel belangrijke mensen uit je vakgebied te kennen. En het blijkt te werken."

Oordeel op basis van foto

Twee op drie hr-managers gaan in het LinkedIn-profiel op zoek naar nuttige informatie, zoals opleiding en werkervaring. En 44% bezoekt vervolgens het Facebook-profiel van de kandidaat om er te snuisteren naar eerder persoonlijke informatie. Ze baseren hun oordeel vooral op de foto’s die ze van de kandidaat terugvinden.

Ralf Caers geeft toe dat de resultaten hem afschrikken. Hij vindt het alarmerend dat kandidaten een sollicitatiegesprek mislopen op basis van foute, ongegronde argumenten: “Je kan je best afvragen of de informatie overeenstemt met de realiteit. Rekruteerders menen uit een foto te kunnen afleiden of een kandidaat spontaan of verantwoordelijk is. Helaas is die hypothese helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd.”

Bron: Intermediair.nl