Je DNA bepaalt je verkoopstalent

Zit het verkopen u in het bloed? Ja, zegt professor Willem Verbeke (Erasmus Universiteit). En zelfs heel letterlijk: de genen die u van uw moeder en vader heeft meegekregen bepalen uw verkoopstijl.

Neuro-economics

“Bepaalde genen leiden tot een andere aanpak bij de verkoop”, stelt professor Willem Verbeke. Hij is een Belgische hoogleraar salesmanagement aan de Erasmus Universiteit (Rotterdam) en is al vier jaar actief in de nieuwe ‘neuro-economics’.

Professor Verbeke nam de genen van 300 professionele verkopers onder de loep, en bestudeerde met zijn team hun verkoopsgedrag. Zijn ze eerder klantgericht, bouwen ze een band op met de klant? Of zijn ze eerder verkoopsgericht en proberen ze hun product zo snel mogelijk aan de man te brengen?

Verslavend

Nu blijkt dat elke persoon een genetische dispositie heeft voor één van beide stijlen. De genen van de verkopers met de “agressievere” genen bleken trouwens veelal een mutant van de dopaminereceptor D-2 te vertonen, wat wijst op een verslaving. Ze zijn graag repetitief.

We moeten natuurlijk ook voorzichtig zijn met deze ontdekking: het zou ethisch onverantwoord zijn om sollicitanten binnenkort genetisch te gaan testen om hun natuurlijke verkoopsstijl te achterhalen. Professor Verbeke: “Als bedrijf ga je best die weg niet op. Maar tijdens het sollicitatiegesprek kan je wel polsen naar de aanpak van die kandidaat: hoe schreef hij zijn thesis? Hoe functioneert hij in een team? Enzovoort. Want een bepaald gedrag kan op een genetische oriëntatie wijzen.”

Verbeke nuanceert ook het belang van genen: “Ook de omgeving en de opvoeding maken of u een echte verkoper bent of niet. We staan aan het begin van een lang verhaal.”

Lees hier het volledige artikel