Is je familienaam ‘Deconinck? Goed voor je carrière!

Heet je ‘De Smet’, ‘Brouwer’ of ‘De Clerck’? Pech, want dat helpt je carrière geen meter vooruit. Heb je daarentegen een ‘adellijke’ familienaam zoals ‘Deconinck’, ‘Deridder’ of ‘Dekeyser’, dan gaat het je op professioneel gebied ongetwijfeld voor de wind. Een recent Duits onderzoek heeft immers aangetoond dat mensen met een familienaam die verwijst naar een adellijke titel vaker een hoge functie in het management hebben.

De Duitse organisatiepsychologen Raphael Silberzahn en Eric Luis Uhlmann analyseerden op de carrièrewebsite Xing de familienaam en functie van 223.000 geregistreerde gebruikers.  Ze maakten een lijst met de honderd meest voorkomende familienamen en met familienamen die verwijzen naar adellijke titels. Daaruit bleek dat van de mensen met een ‘nobele’ achternaam 2,7% een hoge functie heeft, terwijl dit bij de anderen maar 1,1% is. Dat verschil mag dan wel klein lijken, het is wel significant, zo verklaarden de onderzoekers aan het Duitse weekblad Der Spiegel.

Nomen est omen

Voor mensen met als familienaam een eenvoudig beroep zoals Bakker, De Boer of De Wever geldt het omgekeerde als voor de adellijke namen: in vergelijking met mensen met neutrale namen zijn zij ondervertegenwoordigd in managementsfuncties. Volgens Silberzahn is dat een van de redenen waarom bijvoorbeeld acteurs vaak voor een artiestennaam kiezen.

Nog een opvallende conclusie van het onderzoek: bij mensen die als familienaam een bijna uitgestorven beroep hebben zoals Deherder is de associatie minder sterk.

Volgens de onderzoekers wordt het ‘naameffect’ niet alleen door de maatschappij, maar ook door de naamsdragers zelf veroorzaakt. Wie trots is op zijn familienaam straalt meer zelfvertrouwen uit en zou het daardoor verder schoppen.

Rekruteerders zouden zich bij het beoordelen van sollicitanten met vergelijkbare capaciteiten dan weer voor een stuk laten leiden door hun buikgevoel. “Een van de factoren die daarbij onbewust een rol spelen is de naam”, aldus Silberzahn.