Is een plat beeldscherm beter dan een klassiek beeldscherm?

"Wat zijn de voor- en nadelen van een plat beeldscherm? Kies ik op het werk beter een klassiek of een plat beeldscherm?"
Het antwoord van AristA

De vraag of een plat beeldscherm beter is dan een klassiek beeldscherm wordt vaak gesteld. We vatten de resultaten van een vergelijkende studie hieronder samen. 

Met klassiek beeldscherm bedoelen we een beeldscherm dat functioneert met een kathodestraalbuis (CRT of Cathode Ray Tube). Het flatscreen of het plat beeldscherm staat voor een scherm dat gebruik maakt van vloeibare kristallen (LCD voor Liquid Cristal Display) en voor het plasmascherm.

In vergelijking met de conventionele beeldschermen hebben platte beeldschermen heel wat voordelen. Ze zijn ruimtebesparend, minder gevoelig voor spiegelingen, ze hebben een betere beeldkwaliteit (rustiger voor de ogen), een langere levensduur, ze verbruiken minder energie en geven minder warmte af.

Hun grootste nadeel blijft, voorlopig althans, de aankoopprijs. Maar vermits de prijs van platte beeldschermen blijft dalen en de kwaliteit steeds verbetert, zullen ze in de toekomst voor ieders budget beschikbaar zijn.

Het is niet echt noodzakelijk om meteen alle klassieke beeldschermen te vervangen door platte beeldschermen, maar als de oudere schermen toch aan vervanging toe zijn, loont het de moeite om een vergelijkende analyse te bekijken en een aankoop te overwegen.