Is een online agenda iets voor jou?

Het is misschien niet de meest bekende toepassing van Google, maar wel eentje die aan een opmars bezig is: de Google Agenda. Ideaal voor je privéafspraken, en mogelijk ook voor op kantoor. En waarom niet voor allebei?

Gmail-account

De Google Agenda, Google Calendar in de Engelse versie, is een agenda op internet. Wie een Gmail-account bezit, of andere diensten bij Google afneemt, kan meteen aan de slag. Je krijgt dan een overzicht van de komende week, die je meteen kan omschakelen naar een dag- of maandoverzicht. Eén account kan meerdere persoonlijke kalenders bevatten, zoals bijvoorbeeld voor werk en privé.

Nieuwe afspraken zijn eenvoudig toe te voegen en deze zijn ook altijd te doorzoeken Herinneringen van afspraken kun je laten mailen of als popup laten verschijnen. Net zoals je de agenda in principe ook op je smartphone kan raadplegen.

Extra snufjes

Het grote voordeel van een online agenda is dat ook anderen deze kunnen raadplegen. Handig voor als je bijvoorbeeld aan een gezamenlijk project werkt. Met een e-mail geef je je collega's toegang tot jouw Google Agenda, al kan je hem ook publiceren op je website. Dit gebeurt door een bepaalde code in je webpagina te plakken.

Aan de Google Calendar zijn er onlangs nog andere snufjes toegevoegd. Zo kan je een tekstdocument, een rekenblad of een van je Google Documenten aan je afspraak toevoegen. Of  je kan bij anderen kijken welke vrienden op een bepaald moment vrij of bezet zijn, in de veronderstelling dat zij ook zelf Google Calender gebruiken.

Ook offline toegang

Een minpunt van een online agenda is natuurlijk dat je gebonden bent aan internettoegang. Als die er niet is, en dat gebeurt meer dan je denkt, heb je geen agenda meer om afspraken te plannen.

Google biedt intussen ook toegang tot e-mail en agenda zonder internettoegang. Het gaat om lezen, schrijven en doorzoeken van de inbox en agenda wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is. Al gaat dit niet vanzelf. Je moet het zogenaamde Google Gears downloaden voor offlinetoegang. Met deze functie worden je afspraken op je computer bewaard en kan je je agenda altijd bekijken.

Andere kalenders?

Google is niet de enige die een online agenda aanbiedt. Er zijn ook concurrenten zoals het Nederlandse Online Agenda. Toch zullen de meeste computergebruikers thuis en op kantoor de agenda gebruiken uit hun Microsoft Outlook-programma. Al is er ook wel wisselwerking mogelijk tussen Google en Outlook. Dankzij een synchronisatieprogramma van Google kan Google Calendar gesynchroniseerd worden met het lokale Outlook-programma op je desktop pc. Je kunt kiezen tussen een synchronisatie in één of twee richtingen, en je kunt ook het tijdsinterval kiezen waarop het programma automatisch gaat synchroniseren. SyncMyCal is een andere toepassing die dit mogelijk maakt.

Ten slotte bestaat er nog een andere weg. Zo kan je ook gewoon je Microsoft Outlook-agenda op internet publiceren. In de rubriek ‘Agenda’ van Outlook 2007 is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om je agenda te publiceren. Hiervoor is een registratie bij Office Online vereist, waarvoor je dan weer een Windows Live ID, bekend van Hotmail, nodig hebt. De offline- en online-wereld groeien dus duidelijk naar mekaar toe.

Tekst: IV/WV

Reageer

Heb jij een online agenda? Of doe je alles nog op papier?