Irritaties op het werk: met een hamer je computer te lijf gaan

Vacature vraagt zich af waaraan jij je het meest ergert op de werkvloer. Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat flink wat kantoorslaven worstelen met de technologie op de werkvloer. Traag internet, verouderd materiaal, defecte printers ... Ze jagen ons op de kast.

Netwerk plat: daar gaat je harde werk

Het valt te begrijpen dat 'traag of geen internet' hoog scoort in de irritatielijst, want steeds meer mensen werken ‘in de cloud’.

Bedrijfsapplicaties, e-mail, documenten ... Alles staat op servers op afstand. Maar daar kun je dus niet bij als het netwerk plat ligt. En dat zul je altijd zien: precies wanneer je die belangrijke e-mail of dat belangrijke document waar je de hele dag op hebt zitten zwoegen klaar hebt, gaat de boel down. Wat te doen?

De telefoon grijpen en opheldering eisen bij de IT-afdeling? Alsof dat zin heeft! Als ze al opnemen, zijn ze er natuurlijk al druk mee bezig. Maar hoe lang zal het duren? 'Ach, dat weten ze toch niet. We kunnen net zo goed weer naar huis gaan', moppert de zwartkijker van elk kantoor. Terwijl de rij lummelende collega’s bij de koffieautomaat alsmaar groeit, zit jij nerveus op je bureaustoel te wippen. Dat mailtje of document moet eruit. Nu! Meteen!

Technology related anger

De een reageert op dit soort situaties lijdzaam, de ander wil zijn toetsenbord door het raam smijten. Of doet dat ook daadwerkelijk. Want ICT-storingen leiden regelmatig tot agressieve situaties op de werkvloer. Er is zelfs een medische term voor: ‘technology related anger’.

Onderschat nooit de psychologische impact van gehinderd worden in je werk door een onzichtbare oorzaak. Dit is menens, stelt sociaal-wetenschapper Marleen Brinks.

 

ICT-falen kan leiden tot grote stress. Sommige mensen kunnen er echt ziek van worden, stelde Brinks in haar onderzoek, tot aan depressies aan toe. Agressie tegen computers is een vast onderdeel van het kantoorbestaan geworden, concludeerde Brinks in haar onderzoek onder kantoormedewerkers.

  • 62 procent heeft weleens gescholden of geschreeuwd naar zijn computer.
  • 31 procent heeft zijn muis of toetsenbord op het bureau geslagen of ermee gegooid.
  • 15 procent heeft het beeldscherm of de computerkast geslagen of geschopt.

Dat lucht allemaal wel lekker op, erkent Brinks. Maar het is beter om een zacht vervangend voorwerp, zoals een stressbal of knuffeldier, in de buurt te hebben in dit soort noodgevallen. Iets dat geen schade kan aanrichten als je het in een vlaag van woede door het kantoor gooit. Je frustraties uiten is gezond, maar je moet ze niet botvieren op die arme computermuis. En als de storing lang duurt, kun je soms maar beter het kantoor verplaatsen naar een openbare plek met gratis wifi, oftewel naar een café.

Video: 3x wraak op de computer

Denk bij de volgende storing ter geruststelling aan deze drie filmpjes van kantoormedewerkers die korte metten maken met falende apparaten. En ga er dus niet zelf meteen op los timmeren wanneer ...

  • de printer zijn maaginhoud over je uitspuugt ...

  • of wanneer je je herinnert dat jullie nog een voorhamer in de voorraadkast hebben liggen ...

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl.

Tekst: Tonie van Ringelestijn