Ik heb een professionele fout gemaakt. Wat nu?

Vergissen is menselijk, zei Seneca. We begaan allemaal fouten. En nochtans, wanneer het over ons werk gaat, zijn blunders meteen een pak erger: je carrière hangt ervan af…

Maar wat moet je doen als je een grote fout begaat op het werk? Ze verstoppen? De verantwoordelijkheid op een collega afschuiven? De flater ontkennen? Sterven van schaamte?

“Ik heb per ongeluk een mail verstuurd waarin ik mijn baas beledigde … naar mijn baas”; “Ik reserveerde de vlucht voor een zakenreis op de verkeerde datum”; “Door een vergissing denkt de medewerkster van het onthaal dat ik haar seksueel geïntimideerd heb”; “Ik heb per ongeluk het internet op kantoor platgelegd.”

Hoe sta je weer met klasse op na zo’n blunder?

1. Neem de schuld op jou

Je fout verbergen is niet alleen kinderachtig, het is ook gevaarlijk. Ze verzwijgen of iemand anders beschuldigen wekt alleen maar ergernissen op, en het is een pak beter om bestempeld te worden als een blunderaar dan als een leugenaar.

Reageer zo snel mogelijk, wachten is nergens voor nodig. Misschien is je fout wel nog recht te zetten? Een verkeerde mail kan misschien nog tegengehouden worden door je IT-dienst … behalve als je het hen pas na een week vraagt natuurlijk.

2. Stel een reddingsplan op

Het is jouw fout, dus het is aan jou om die recht te zetten. Heb je vertrouwelijke informatie aan al je e-mailcontacten doorgestuurd? Contacteer de juridische dienst van je bedrijf. Is je collega gechoqueerd omwille van je fout? Praat met de HR-afdeling.

Stel vervolgens een oplossing voor aan je baas. Toon dat je erover nagedacht hebt, en dat je de hele situatie niet licht opvat.

3. Don’t panic

Als je je collega’s of baas verwittigt is er één stelregel: wees kalm en professioneel. Niet wenen, roepen, of je oneindig excuseren. Het lost niets op.

Leg uit welke fout je hebt begaan, excuseer je één keer, en rol dan je strategie uit om de fout recht te zetten. Nog beter: leg uit wat je in de toekomst zal doen om fouten te vermijden.

4. Leer uit je fouten

Het komt erop aan om dezelfde fout voortaan te vermijden, op straffe van gezichtsverlies. Vergissen is menselijk, maar een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Trek je conclusies. Ben je verstrooid, heb je slaap tekort, tijd te weinig of gewoon nood aan goede planning? Neem de nodige maatregelen en vermijd beschamende situaties in de toekomst.

Bron: The daily muse.com