Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel zal de opvolger van Didier Bellens verdienen?

Het federale kernkabinet heeft woensdagavond een akkoord bereikt over de verloning voor de volgende Belgacom-topman, zo meldt het persagentschap Belga.

Volgens een welingelichte bron zou de opvolger van Didier Bellens jaarlijks een vaste vergoeding van 500.000 euro ontvangen, plus een variabel deel van maximum 30%, afhankelijk van de prestaties. In totaal zou het dus kunnen gaan om 650.000 euro per jaar. Ook werd overeengekomen dat zijn vertrekpremie beperkt wordt tot 1 jaar loon en dat het salarispakket geen aandelenopties bevat.

De ontslagen Didier Bellens ontving vorig jaar nog een totaal salaris van 2,48 miljoen euro, inclusief aandelen. Daarnaast kon hij ook genieten van andere voordelen, zoals een bijkomend pensioenplan, een hospitalisatieverzekering en een bedrijfswagen.

Beursgenoteerd

Op het hoge salaris van Bellens kwam er regelmatig kritiek. Het wekt dan ook geen verbazing dat het nu overeengekomen loon voor de toekomstige CEO van Belgacom een pak lager ligt. Het oorspronkelijke voorstel van het remuneratiecomité bedroeg 900.000 à 1,1 miljoen euro, maar ook dat vonden de socialisten te veel.

Het overeengekomen maximale jaarloon van 650.000 euro ligt wel hoger dan het maximum van 290.000 euro dat normaal geldt voor overheidsbedrijven, maar Belgacom is dan ook een uitzondering aangezien het beursgenoteerd is.

Het nieuwe loonakkoord zal trouwens ook van toepassing zijn op de nieuwe CEO van bpost, eveneens een beursgenoteerd openbaar bedrijf. Het loon van de huidige topman Johnny Thijs bedraagt momenteel bijna 1,1 miljoen euro per jaar. Zijn mandaat loopt af begin januari, maar het is nog onduidelijk of de regering dit zal verlengen of dat ze op zoek gaan naar een opvolger.