Hoeveel verdient een voetbalagent?

Naam: Nenad Petrovic

Leeftijd: 50 jaar

Functie: Agent voor spelers en coaches. Hij oefent het beroep uit sinds 2000. Op zijn cv staan namen als Leekens en Gerets. Hij onderhoudt onder andere contacten met clubs uit het Midden-Oosten.

Nenand Petrovic oefent deze functie nu 10 jaar uit op Belgische en buitenlandse velden. Hij vertelt ons vrijuit over zijn beroep in een milieu waar haaien en piranhas vechten om de macht.

“De immobiliënmarkt is ingestort, net zoals de financiële markt is ingestort. De markt voor voetbal is gewoon een beetje ingezakt. Dat wil zeggen dat er nog steeds activiteit aan de gang is, maar dat de clubs liever minder risico nemen dan vroeger en hun personeelsbestand serieus inkrimpen” legt Nenad Petrovic uit.

Wij contacteerden deze spelersmanager in het heetst van de zomertransferperiode.

Wat is dat eigenlijk, spelersmanager zijn?

“Je kan mijn functie vergelijken met een impresario. Het is aan mij om het best mogelijk contract los te krijgen voor een speler, in functie van zijn kwaliteiten en de markt. Het is ook aan mij om deze speler goed te adviseren door soms neen te zeggen tegen aanlokkelijke voorstellen. Neem bijvoorbeeld de jonge Corentin Fiore (kapitein van de Rode Duivels bij de -16-jarigen). Hij is recent benaderd door Liverpool en Newcastle. In samenspraak met zijn ouders hebben we beslist dat hij nog niet rijp is voor zo’n verandering. En ik kan u verzekeren dat er een wereld van verschil is tussen een beginnerscontract bij ons en een semi-professioneel contract in Engeland…”

Begeleidt u spelers tijdens hun hele carrière?

“Vroeger was dat het geval. Maar vandaag de dag moet ik vaststellen dat spelers, zoals de agenten, zo snel mogelijk een mooi financieel plaatje willen. Het plannen van een mooie carrière wordt zo minder belangrijk ten opzichte van het geld. En een contract tussen speler en agent heeft niet veel waarde meer, zeker omdat je verplicht bent om een bepaalde clausule toe te voegen aan het contract met de speler, die dan bij verzending van een simpele aangetekende brief je kan ontslaan als manager. Je kan dus jaren investeren in een jonge speler die op elk moment de mogelijkheid heeft om je te verlaten, van de ene dag op de andere, zonder de minste compensatie.”

Hoe voer je deze functie uit in België?

“De meeste agenten zijn onafhankelijk en besturen een managementbedrijf. De licenties worden toegekend door de Belgische Voetbalbond, via de Fifa. Ze zijn steeds gelinkt aan een fysieke persoon en niet aan een rechtspersoon. We moeten dus officieel door de Fifa goedgekeurd zijn. In mijn bedrijf werk ik met een aantal medewerkers, waarvan de bekendste waarschijnlijk Bertrand Crasson is. In België zijn er ongeveer 80 spelersagenten op de markt.”

Wat zijn de positieve punten van dit beroep?

“Ten eerste kan ik mijn werktijd zelf vrij organiseren. Als je een gezin hebt, wat bij mij het geval is, kan je aan je familieleven voorrang geven tijdens een deel van het jaar. Wie hard werkt, kan ook genieten van het leven. Het is ook een beroep met veel menselijk contact. Je ontmoet mensen van alle rassen, talen en culturen. Dat is ongetwijfeld een verrijkende ervaring.”

En wat zijn de meer negatieve aspecten?

“Je moet bewust zijn van het feit dat je werkt in een milieu waar geld heerst, ethische regels quasi onbestaande zijn en waar alles toegelaten is. Er is ook een deel onzekerheid op het vlak van financiële inkomsten. Een agent kan soms een maand lang niets op zijn bankrekening zien komen!”

Salarisgewijs, hoe wordt u vergoed?

“Dat is heel simpel. Volgens de algemene regel verdient de agent een commissie van 5 tot 10% van het jaarlijks salaris van de speler die hij vertegenwoordigt. Die wordt uitgekeerd door de club. Dus als een speler een jaarlijks salaris van 100.000 euro onderhandeld heeft, ontvangt de agent tussen de 5000 en de 10.000 euro per jaar en per speler. Daarnaast zijn er ook nog de transfers om rekening mee te houden. Wat verdient een agent bij een transfer? Het gemiddelde is ongeveer 7%. Grote, hypergemediatiseerde transfers à la Christiano Ronaldo zijn niet te vergelijken met de bedragen gemoeid met Belgische transfers. Desalniettemin is het een manier voor de agent om zich van financiële inkomsten te verzekeren.”

Welke vorming of loopbaan kan naar dit beroep leiden?

“Er zitten mensen van allerlei slag in onze beroepsgroep. We zien wel een groot percentage van oud-eersteklassespelers. Het beste voorbeeld is Didier Frenay die een zeer groot Belgisch agent is. Zelf heb ik mijn sporen verdiend in de sectoren van het recht en de journalistiek. Je hebt volgens mij geen universitair diploma nodig om deze job uit te oefenen.”

Wat zijn de vereisten?

“Je moet sluw en snel zijn, en vlot beslissingen kunnen maken. Als je verschillende talen spreekt, is dat ook een pluspunt. Je moet ook zeker een fameus sterk karakter hebben. De tegenslagen zijn talrijk en de critici loeren overal om de hoek.

Is dit een job voor starters?

“Waarom niet? Maar, je moet karakter kunnen tonen en over voldoende financiële middelen beschikken om enkele maanden door te komen zonder een deal te sluiten. In ons beroep, zeker als je internationaal meespeelt zoals ik, kunnen de kosten angstaanjagend hoog lijken. Je kan je wel voorstellen wat voor rekening je krijgt om een week op seminarie te gaan naar Quatar: vliegtuigtickes, hotelkamers, transport… Mijn jaarlijkse gsm-factuur bedraagt meer dan 15.000 euro per jaar!