Hoeveel verdient een professionele cheerleader?

Een glimlach om de lippen, een kenmerkend uniform en blinkende pompons: zo kennen wij de typische cheerleaders die de matchen van de Amerikaanse NFL en NBA toejuichen. Hoeveel verdienen ze?

In Europa is een carrière als cheerleader weinig voor de hand liggend, maar in de VS is de sport extreem populair. De professionele All-Starcompetitie telt 1,5 miljoen leden, en aan de top valt er groot geld te rapen.

Cheerleaders zijn ingebakken in de Amerikaanse cultuur. Tijdens de rust van NFL-matchen (American football) en NBA-matchen (basketbal) voorzien de meisjes een show. Slechts zeven van de tweeëndertig NFL-ploegen heeft geen eigen cheerleaderkorps.

Beperkingen

Uiterlijk is van kapitaal belang voor een cheerleader. Hun slanke lijn en lenigheid zijn voorwaarden om te mogen zwaaien met de pompons. Daarnaast mogen de meisjes niet roken of drinken, en is het hen verboden om hun uniform buiten de wedstrijden te dragen.

Loon: tot 134.000 dollar per jaar

Het salaris van een cheerleader is erg variabel. Het grootste deel van de tijd worden ze volgens prestatie betaald, wat tussen de 200 en 1000 dollar per maand oplevert. De Dallas Cowboy Cheerleaders verdienen bijvoorbeeld 150 dollar per match, wat geen exuberant hoog bedrag is als je rekening houdt met alle repetities en het feit dat ze twee tot vijf uur voor de match al in het stadion moeten zijn.

De website simplyHired.com schat het jaarlijkse salaris van een professionele cheerleader dan weer op 134.000 dollar (iets meer dan 100.000 euro) per jaar. Men komt vooral aan dat bedrag door actes de présence te doen in shows, op televisie of evenementen. Ze poseren vaak voor kalenders en geven ook les op speciale cheerleader-danskampen.