Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient een cowboy?

Welke man heeft als kleine jongen nooit cowboy gespeeld? Toch beseffen misschien weinigen dat dit in de Verenigde Staten ook effectief een beroep is. De veestapel van een ranch beheren is een ruige job en niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Vacature.com zocht uit hoeveel je er precies mee kan verdienen.

Ervaring met dieren verplicht

Het clichébeeld van een cowboy is genoegzaam bekend uit de westernfilms en -strips: een stoere macho met Stetson op het hoofd en sigaret in de mond die met zijn lasso koeien en mustangs in bedwang houdt en er niet voor terugschrikt om bij het minste zijn revolver te laten knallen.

De glorietijd van de Amerikaanse cowboy ligt ergens in de periode tussen 1860 en 1886, maar ook vandaag vind je er nog terug, vooral in Noord-Texas.

Hoewel dat in principe niet nodig is, hebben hedendaagse cowboys in de meeste gevallen een diploma op zak. Sowieso is goed kunnen paardrijden een must en wie het beroep wil uitoefenen moet ervaring hebben met dieren. Ook de werkzaamheden op een ranch kunnen coördineren is een belangrijke vereiste.

Jaarlijks 34.750 dollar voor best verdienende cowboys

In 2010 verdiende een cowboy op een ranch jaarlijks bruto gemiddeld zo’n 24.040 dollar (18.154 euro), zo leert ons het U.S. Bureau of Labor Statistics. De onderste tien procent moest het stellen met 16.280 dollar (12.294 euro) of minder, terwijl de best verdienende tien procent kon rekenen op 34.750 dollar (26.242 euro) of meer.

Het inkomen van een cowboy schommelt ook van staat tot staat. In Californië bedraagt het jaarinkomen gemiddeld 27.720 dollar (20.933 euro), in Texas is dat 22.390 dollar (16.908 euro) en in Oklahoma 23.560 dollar (17.791 euro).

Veel cowboys krijgen ook voordelen in natura, zoals kost en inwoon in de ranches waar ze werken.

Minder goed loon voor rodeocowboys

Voor rodeocowboys is het verhaal enigszins anders. Wie in dat circuit tot de absolute top behoort kan jaarlijks rekenen op een fors bedrag met vijf nullen, maar voor een ‘gewone’ cowboy die bij rodeo’s instaat voor de verzorging van de dieren zijn de lonen heel wat minder spectaculair. Zij verdienen zelfs minder dan cowboys op een ranch: gemiddeld 21.950 dollar (16.576 euro) per jaar.

Bron: ehow.com