Hoeveel verdient een butler?

Zopas startte in Brussel de tweede lessenreeks aan de prestigieuze School for Butlers and Hospitality. Een goede reden dus om ons te buigen over het loon van dit bijzondere beroep.

In trek bij nieuwe rijken

Het zijn vaak gefortuneerde families, staatsmannen of rijke families die een ‘ouderwetse’ butler in dienst nemen. Het is de taak van deze bediende om het voltallige huispersoneel te leiden. Hij stuurt dus de gouvernantes, de koks, de tuinmannen, de bodes en de poetsvrouwen aan. Daarnaast maakt hij ook de planning op, waakt hij erover dat het protocol in alle situaties strikt nageleefd wordt, geeft hij gehoor aan alle grillen van zijn baas (zelfs de meest bizarre) en blijft hij altijd zo discreet mogelijk.

Butlers dienen de groten der aarde. Het zijn de nieuwe rijken uit de Arabische wereld, het Midden-Oosten, Rusland of China, die op zoek zijn naar een meer Westerse levensstijl. Ze zijn dol op deze luxueuze bedienden die opgeleid zijn naar Engels model. Een butler in huis halen, is een nieuwe trend en het toppunt van verfijning.

In de butlerschool

Om het veeleisende beroep van butler te kunnen uitoefenen moet je eerst een doorgedreven opleiding volgen. Er bestonden al dergelijke opleidingen in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten en sinds september 2013 is er dus ook een in België.

De cursus duurt vier weken en de lessen vinden plaats in het Brusselse Plaza Hotel. De studenten (momenteel zijn dat er zes, maar er is plaats voor negen) leren er tot in de kleinste details hoe ze een ploeg huishoudpersoneel in een villa of op een jacht moeten leiden.. Daarnaast moeten ze ook leren stappen met een stapel boeken op hun hoofd en hun arm plooien in een hoek van exact 45 graden. Voor de meer ervaren studenten bestaat er ook een vijfdaagse opfrissingcursus. De opleiding kost 6.980 euro, kostuum niet inbegrepen, maar de vraag is uiteraard of die investering de moeite loont.

Jaarsalaris: minimum 50.000 euro

Wie effectief als butler aan de slag kan, zal snel de kosten voor zijn opleiding terugverdienen. In Engeland verdient een butler namelijk gemakkelijk tussen 50.000 euro. In China kan dat oplopen tot 125.000 euro per jaar en in de Verenigde Staten zelfs tot 1 miljoen dollar (750.000 euro).

Uiteraard variëren de schattingen sterk in functie van de werkgever. Zo verdiende de butler van Frankrijks rijkste vrouw, Liliane Bettencourt, meer dan 8.000 euro netto per maand (96.000 euro per jaar). Dat was wel voor hij in het geheim opnames maakte van verdachte gesprekken tussen Bettencourt en haar omgeving over verborgen geld in Zwitserland.

Een ander voorbeeld: Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, vergoedt zijn persoonlijke butler voor zijn diensten met 14 miljoen dollar per jaar (10,5 miljoen euro).

Het loon voor een butler mag dan wel hoog liggen, het gaat wel om een job met veel verantwoordelijkheden, waarvoor je bovendien 24 uur op 24 beschikbaar moet zijn. Veel tijd voor een privéleven blijft er dan ook niet over.

Bron: Slate, De Morgen, Courrier International