Hoeveel verdient Maria Sharapova?

Met 6-2 en 7-5 sloeg de Russische Maria Sharapova de Olympische droom van Kim Clijsters aan diggelen. Eerder deze week raakte ook al bekend dat de nummer 3 van het vrouwentennis zich de best betaalde sportvrouw ter wereld mag noemen.

Goed nieuws dus voor Sharapova, die sterk op dreef is: niet alleen zit ze perfect op koers voor Olympisch goud, in juni zorgde de 25-jarige tennister nog voor een mooie stunt door Roland Garros te winnen en daardoor in één moeite door ook haar ‘Career Grand Slam’ te voltooien. Dat betekent dat ze alle vier de grandslamtoernooien op haar naam heeft kunnen schrijven. Slechts negen andere speelsters hadden haar dat ooit voorgedaan en in Rusland wordt Sharapova’s prestatie als iets legendarisch bestempeld. Zelfs president Poetin en premier Medvedev hadden felicitaties over voor hun landgenote.

Roland Garros winnen bracht Sharapova 1,25 miljoen euro aan prijzengeld op. Het afgelopen jaar haalde ze 5,1 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) prijzengeld binnen. Tijdens haar volledige carrière verzamelde de tennisster, die behalve de vier grandslamtoernooien onder meer ook 27 WTA-finales won, op die manier in totaal zo’n 21 miljoen dollar (16,8 miljoen euro).

Sponsoring

Zakenblad Forbes plaatste Sharapova op de vijftiende plaats in hun lijst met de best verdienende sporters van 2012 wereldwijd. Tussen mei 2011 en mei 2012 had ze volgens hun berekeningen 26 miljoen dollar (20,8 miljoen euro) verdiend. In hun lijst met best betaalde sportvrouwen ter wereld stond de Siberische schone zelfs helemaal bovenaan. Volgens die lijst had ze tussen juli 2011 en juli 2012 27,1 miljoen dollar (22,2 miljoen euro) verdiend.

Prijzengeld is uiteraard maar een deel van Sharapova’s inkomsten. Veel lucratiever zijn de sponsorcontracten die ze afsloot met onder meer Nike, Evian, Sony Ericsson en Clear Shampoo. Haar deal met Nike, die ze begin 2010 hernieuwde, zou goed zijn voor zo’n 70 miljoen dollar (56 miljoen euro). Voor haar eigen lijn van tennismateriaal ontvangt ze daarbovenop ook nog eens royalties.

Behalve als tennisster verdient Sharapova ook geld als model. Zo was ze te zien in magazines als Sports Illustrated Swimsuit Issue en in advertenties voor onder meer Nike, Canon en tennismaterialenproducent Prince. Ze is ook het gezicht voor modehuis Cole Haan.

De site Celebritynetworth.com schat het totale vermogen van Maria Sharapova op 90 miljoen dollar (72 miljoen euro).


Sharapova over haar overwinning op Roland Garros: