Hoeveel verdient FIFA-voorzitter Sepp Blatter?

Enkele cijfers over de FIFA:

- Aan het WK 2006 in Duitsland hield de FIFA naar verluidt 2 miljard euro over.

- Vier jaar later tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika zou die winst zelfs opgelopen zijn tot 3,4 miljard euro.

- Sepp Blatter is sinds 8 juni 1998 voorzitter van de FIFA en is een voormalig professioneel ijshockeyspeler.

- FIFA is een letterwoord voor de ‘Fédération Internationale de Football Association' en werd opgericht in 1904 door de nationale voetbalbonden van Frankrijk, België, Zwitserland, Denemarken, Nederland, Spanje en Zweden.

De FIFA kiest morgen een nieuwe voorzitter en in het heetst van die strijd en de nasleep van het al dan niet correct toegewezen WK 2022 aan Qatar, verdiepten wij ons in het loonbriefje van Sepp Blatter.

Blatter onder vuur

Dat Sepp Blatter onder vuur ligt is een understatement. En dat daar wel eens reden voor zou kunnen zijn, is dat ook. De FIFA had al niet zo’n transparant imago en wordt al langer met argusogen bekeken.

Geen woord over de lonen

Er werd al eerder gepeild naar de verdiensten van verschillende FIFA-bonzen, maar Sports Illustrated ving onder andere bot bij onze landgenoot Michel D’Hooghe. Die is voorzitter van het Medische comité van de UEFA en reageerde kortweg met: “Je mag me alles vragen over voetbal en medische zaken, maar over hoeveel ik verdien zwijg ik.”

Een officiële reactie van de FIFA-woordvoerder bracht ook geen zoden aan de dijk: “Zoals bij de meeste privébedrijven communiceren wij niet over lonen en andere premies.” Mooi statement, ware het niet dat de FIFA een non-profitorganisatie is met hoofdzetel in Zwitserland...

Blatter: 1 miljoen dollar per jaar

Gelukkige was de machtigste der FIFA-bonzen zo vriendelijk om in 2007 een tipje van de sluier te lichten. Gevraagd naar zijn loon verkondigde Sepp Blatter in de Zwitserse SonntagsZeitung het volgende: “Ik krijg niet echt een loon – aangezien ik gepensioneerd ben – maar eerder een soort compensatie. Voor mijn bezigheden als FIFA-voorzitter is dat ongeveer een miljoen dollar per jaar. Dat lijkt mij een correct bedrag voor een voorzitter.”

Hoeveel de heer Blatter daarnaast nog verdient en met welke zaakjes hij dat juist doet, is niet duidelijk.