Hoe zeg je nee tegen je baas?

Stel, je bedrijf heeft net enkele collega's ontslagen en je werkgever vraagt je om enkele taken over te nemen. Alleen, je ziet die bijkomende opdrachten helemaal niet zitten. Kan je weigeren? En zo ja, hoe pak je het aan?

We vroegen het aan Ilse Claes (People in Motion) die opleidingen geeft in assertieve communicatie.

Durf onderhandelen

“Assertief communiceren op de werkvloer betekent natuurlijk veel meer dan ‘neen’ zeggen. Het gaat erom op een constructieve manier tot een oplossing te komen waarbij het gemeenschappelijke belang primeert. Enkel naar je eigen belang kijken als je een taak weigert, kan je collega’s of je bedrijf nog meer in de problemen brengen. En in crisitijd ligt een nee extra gevoelig. Al betekent dat niet dat je je moet laten ondersneeuwen. Een gezonde dosis assertiviteit is van vitaal belang. Ik zou zeggen: voel het klimaat en de communicatiecultuur in je bedrijf aan. Durf te onderhandelen. Zijn er taken die je misschien naar anderen kan doorschuiven? Kan het om een tijdelijke maatregel gaan, zodat je nadien terug je oude takenpakket opneemt?”

Tussenweg: eerst ‘ja’ zeggen

"Probeer eens een voorlopige ja. Zo toon je je goede wil en kan je in eenzelfde adem de pijnpunten blootleggen. Op die manier wijs je de vrager meteen op zijn eigen verantwoordelijkheid, zonder het er in te wrijven. Je hoeft niet alles zomaar te pikken.

"Je kan ook zeggen dat je er eerst even over wil nadenken. Mensen die snel ja zeggen, hebben daar zeker baat bij. Zo kunnen ze alles eerst op een rijtje zetten en ook de negatieve punten in rekening brengen. Ook wie zeer assertief is, kan maar beter zijn eerste impuls onderdrukken en even tijd vragen. Ben je klaar voor de confrontatie, stel dan zeer gerichte vragen. Ga in dialoog. Zo’n houding komt matuurder en professioneler over.”    

Vermijd de weg van de minste weerstand

"Tot slot nog een tip voor de werkgever zelf. De verleiding is vaak groot om taken toe te wijzen aan mensen die makkelijk ja zeggen, en dus geen al te kritische vragen stellen. Terwijl dat niet per se de meest geknipte persoon is. Durf dus kritisch te zijn voor jezelf en kies niet altijd de weg van de minste weerstand."

Tekst: Nico Schoofs