Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe word je onmisbaar?

Hoe kan jij je job veilig stellen in deze onzekere tijden? Hoe word je onmisbaar voor jouw organisatie? Vijf tips.

1. Breng geld binnen

In tijden van crisis is deze een hele goeie. Wie immers (veel) geld binnenbrengt, maakt zichzelf vrij onmisbaar voor het voortbestaan van het bedrijf. Wie zelf geen geld kan binnenbrengen door producten van de organisatie aan de man te brengen, doet er goed aan om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare middelen om te springen. Onder budget blijven is de boodschap!

2. Doe meer dan van je verwacht wordt

Natuurlijk ben je goed in je job. Maar kan je er nog beter in zijn, door even naar de andere taken te kijken die je op jou kan nemen? Wie meer (en betere) prestaties levert dan wat van hem verwacht wordt komt zeker op een goed blaadje te staan.

Beperk je ook niet alleen tot je eigen functie. Leer bij over wat andere departementen in je bedrijf doen. Misschien ken je wel wat van boekhouding, programmeren, grafisch design, logistiek, administratie of HR? Het kan geen kwaad om naast je voornaamste bezigheid nog enkele andere vaardigheden onder de knie te hebben.

3. Wees zichtbaar

Natuurlijk heb jij er niets aan als je je werk uitstekend uitvoert, maar niemand dat gezien heeft. Zorg er daarom voor dat je af en toe je baas inlicht van de vooruitgang van een bepaald project, of maak tussentijdse rapporten. Zo blijf je op de radar van je management.

En natuurlijk: stop niet bij half werk. Het eindresultaat mag dan nog niet helemaal op punt staan - 'better done than perfect', zeggen ze bij Facebook - een afgewerkt geheel oogt nu eenmaal beter dan een straatje zonder eind.

4. Werk goed samen

Het is een vereiste voor elke functie: goed kunnen functioneren in een team. Wie niet goed kan samenwerken met collega's, bazen en klanten is bij voorbaat verloren. Hou het dus gezellig met je collega's.

5. Juich verandering toe

Stilstaan is achteruitgaan. Wie zich met hand en tand verzet tegen veranderingen op het werk kan het wel schudden. Kijk alles met een positieve ingesteldheid tegemoet. Managers zijn veel meer geneigd het 'zwarte gat' uit hun team te ontslaan (degene die al de energie uit de anderen wegzuigt met zijn negativisme), dan een positief ingesteld teamlid.

De attitude van Sheldon Cooper uit de bekende sitcom The Big Bang Theory vermijd je dus beter.