Hoe weiger je extra werk?

 

Nee zeggen tegen je baas, het is geen sinecure. We willen immers allemaal wel op een goed blaadje staan  en dus is er altijd wel wat morele druk ‘Anderen doen het wel. Als ik nu nee zeg, ben ik wellicht de eerste die eruit ligt’, luidt de redenering vaak.

Toch kan het voor je carrière belangrijk zijn af en toe een taak te weigeren. Je baas en je collega's verwachten immers dat je je werk op tijd tot een goed einde brengt. Lukt dat niet, dan kan je reputatie een flinke deuk krijgen en lijk je onbetrouwbaar. Hoe pak je het aan?

Ken je baas

Veel mensen denken dat nee zeggen een kwestie van assertiviteit is. Maar dat is zeker niet zo. Het is ook niet altijd zo'n goed idee. Je moet immers de relatie met je baas goed zien te houden. Het is heel belangrijk te weten welke stijl jouw baas hanteert. Sommige bazen weten duidelijkheid te appreciëren, anderen hebben graag creativiteit en houden ervan dat je meezoekt naar oplossingen. Hou er rekening mee als je een opdracht wil weigeren.

Weet wat de gevolgen zijn van jouw nee

Denk na over de gevolgen van jouw ja of neen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak:

- Voor juniors is het wellicht niet zo'n goed idee om extra taken te weigeren. Zie het als een kans om jezelf te bewijzen. Door je nu flexibel op te stellen, zullen ze misschien wel aan je denken als er promoties in de lucht hangen. Bij seniors ligt het anders. Hoe succesvoller je bent, hoe meer je gevraagd wordt om dingen te doen en hoe vaker je nee moet zeggen. Hou steeds rekening met je eigen prioriteiten: hoe wil jij dat je carrière eruit ziet en past deze opdracht in het traject?

- Besef dat extra werk, bijkomende druk en eventueel ook overuren met zich meebrengen. Heb je een gezin of ben je aan het verbouwen, dan is het misschien niet hét uitgelezen moment om je over een groots project te buigen.

Nodig hem uit voor een gesprek

Stuur je baas geen mailtje. Leg hem persoonlijk uit waarom je de taak niet op je kan nemen. Mailtjes worden al te  vaak verkeerd begrepen.

Reik een andere oplossing aan

Als je nee zegt, probeer dan tegelijkertijd een alternatief aan te reiken. Als je baas je iets vraagt dat duidelijk tot je takenpakket behoort, zoek je oplossingen in prioriteiten stellen of hulp vragen. ‘Deze week lukt het niet, maar als ik wat schuif in mijn agenda (en deze taken acheruit schuif) lukt het volgende week wel, is dit ok voor jou?' Of stel voor om de opdracht over te laten aan een talentvolle junior. Je doet er hem/haar wellicht een groot plezier mee. Het is een manier om zich te bewijzen.

Het kan ook zijn dat je baas je iets vraagt dat je niet ligt. Maak hem dan duidelijk dat het beter is voor het resultaat, als iemand anders het doet. Als je je sterke en zwakke punten met je baas bespreekbaar maakt, loop je ook minder het risico taken toegeschoven te krijgen die je niet liggen.

Belangrijk voor jezelf is wel keuzes te maken en die bespreekbaar te maken. Als je baas je nog snel vraagt om iets af te werken, kan je kiezen. Ga ik het vanavond nog snel doen of maak ik tijd vrij voor iets anders. Een antwoord van, ‘vanavond lukt het niet, maar ik doe het morgenvroeg wel even’ is vaak geruststellend voor je baas.

Hou het kort

Onthoud vooral ook dat je baas niet gediend is met een omstandige uitleg waarom iets niet kan. Je hoeft je agenda heus niet helemaal uit de doeken te doen. Wees kort, maar to the point.

Extra tips: hoe zeg je nee tegen je baas?

I.s.m. SD Worx
asset/27874