Hoe vertel je je baas dat je zwanger bent?

1 op de 5 zwangere vrouwen wordt gediscrimineerd op het werk, dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Hasselt. Op welke manier breng je het best bij je baas aan dat je zwanger bent?

Gouden regel is dat je baas de boodschap van jou te horen krijgt. Uit angst voor hun baas durven nogal wat mensen de directe confrontatie niet aan. Ze vertellen het eerst aan collega's of sturen een algemene mail naar de dienst. Door het gesprek gewoon aan te gaan, ook al zie je er wat tegen op, erken je je baas en ben je open en eerlijk.

Kies een goed moment

Als je beslist hebt om het gesprek aan te gaan, kies je best een goed moment. Liever niet vlak voor een vergadering of wanneer je baas haastig vertrekt naar een meeting. Eventueel kan je vragen wanneer je baas even tijd heeft voor een kort gesprek.

Face to face

Vaak is het beter om je baas niet en plein public te confronteren met je kersverse zwangerschap. De grootste kans op een authentieke reactie heb je bij een persoonlijk gesprek.

Directe boodschap

Kom direct met het nieuws. Draai niet rond de pot. Hierdoor maak je het voor jezelf alleen maar moeilijker om tot je echte boodschap te komen. Geef je baas ook de kans om te reageren op je nieuws. Begin je niet meteen te excuseren of oplossingen aan te brengen om je afwezigheid op te vangen.

Geen schuldgevoelens

Ga op een constructieve manier om met eventuele schuldgevoelens. Ze zijn zeker niet nodig. Zwanger zijn is niet alleen een recht, het is één van de mooiste dingen in het leven.
Zoek uiteindelijk samen met je baas naar oplossingen voor eventuele ongemakken die door jouw afwezigheid zullen ontstaan. Maar bewaak daarbij je eigen grenzen. Laat je bijvoorbeeld uit schuldgevoel niet verleiden tot onredelijk veel overuren de weken voor je zwangerschapsverlof. Als jij je constructief opstelt, is de kans groter dat je baas dat ook zal doen.

Lees het hele dossier over zwangerschap.

Bron: ISW Limits


Lees ook:
- "Ik ben zwanger. Wanneer verwittig ik mijn baas?"
- Zwanger? In welke beroepen mag je meteen thuisblijven?
- Kan je voor een job geweigerd worden omdat je zwanger bent?