Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe vertel ik mijn baas dat ik te veel werk heb?

"Ik moet binnenkort enkele belangrijke deadlines halen, maar ik krijg voortdurend andere projecten en opdrachten toegeschoven. Voor het kleinste akkefietje komt mijn baas bij mij aankloppen, terwijl mijn collega net zo goed kan helpen. Wat kan ik doen?"

Stel je grenzen

Ook je baas moet deadlines halen, en dus schakelt hij jou in om in zijn opzet te slagen. Zolang jij je grenzen niet stelt, zal hij je opdrachten blijven geven. Het is dus belangrijk van meet af aan duidelijkheid te scheppen. Eens hij of zij weet dat je gemakkelijk extra werk op je schouders neemt, is het heel lastig dat patroon te doorbreken.

Nodig je baas uit voor een gesprek

Managers die zelf graag en veel overuren kloppen, hebben de neiging dit te projecteren naar hun werknemers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Aan jou om te bepalen hoe ver je wil gaan. Nodig je baas uit voor een gesprek en maak duidelijk hoeveel tijd je nodig hebt om projecten/opdrachten tot een goed einde te brengen.

Voel je hier niet schuldig over: je baas mag niet verwachten dat je elke dag overuren doet. Je contract blijft een ruilovereenkomst: jij geeft je tijd en energie zoals aangegeven in je contract, het bedrijf geeft je daar geld voor. Dit betekent natuurlijk niet dat overuren helemaal uit den boze zijn. Door nu en dan een extraatje te doen voor je baas, toon je dat je gemotiveerd ben. Zeker in het begin van je carrière kan dit een belangrijk statement zijn.

Lees ook: "Ik krijg geen compensatie voor mijn overuren. Wat doe ik?"

Bepaal samen je prioriteiten

Maak een planning in overleg met je baas. Zet je verantwoordelijkheden op een rij en bepaal samen waar je prioriteiten ligen. Vertel dat je een project niet wil doen falen, maar dat je realistisch wil zijn. Geef aan wat wel/niet haalbaar is en waarom.

Leer nee zeggen

Eens je je grenzen hebt gesteld, komt het erop aan ze te verdedigen. Schuift je baas je nog eens een onhaalbare opdracht toe, zeg dan nee. Lees hier hoe je dat doet.

Tekst: Hermien Vanoost