Hoe verkoop je je idee?

1. Werk stap voor stap. Probeer niet meteen je hele afdeling te overtuigen maar werk van persoon naar persoon. Informeer bij je collega's, praat erover met je baas en schaaf je idee desnoods bij.

Opgelet: Laat de kaas niet van je brood eten! Het is niet de bedoeling dat je collega's of je baas achteraf met jouw idee gaan lopen. Ga behoedzaam te werk wanneer je anderen inlicht.

2. Werk je idee verbaal uit vooraleer je naar een meeting stapt. Bepaal voor jezelf met welke argumenten je de anderen wil overtuigen en anticipeer op vragen en opmerkingen. 

Is het een meeting waarop nog andere ideeën worden voorgesteld, probeer er dan voor te zorgen dat jij je zegje mag doen als eerste of als laatste. Op die manier blijft jouw voorstel beter hangen.

3. Laat duidelijk blijken dat je zelf overtuigd bent van je idee en dat je erin gelooft. Alleen wanneer je zelf voor 100% achter je idee staat, kan je het goed overbrengen en verkopen.

4. Timing is belangrijk. Heeft je baas net aangekondigd dat er een tijdelijke aanwervingsstop wordt ingelast, stap dan niet naar voren met een idee waarvoor er veel extra mankracht vereist is. Wacht liever af tot het klimaat er opnieuw klaar voor is.

5. Zorg voor een plan B. Als je merkt dat je voorstel eerder voorzichtig onthaald wordt, haal dan aan welke de voordelen zijn mocht je voorstel mislopen. Bijv; "Zelfs als dit idee door onvoorziene omstandigheden niet de resultaten geeft die we vooropstellen, stelt het ons positief in de schijnwerpers door de pioniersrol die we spelen."