Hoe solliciteer je via sociale media?

Bewust bezig zijn met je online profiel is tegenwoordig een must geworden als je een droomjob te pakken wil krijgen. Maar is er ook een andere kant: hoe belangrijk is een online profiel van sollicitanten voor rekruteerders? Kan het oude en vertrouwde cv de deur uit en is twitteren en bloggen genoeg?

Uit de massa springen

Solliciteren is meer dan mooi opgemaakte cv en een brief of mail sturen naar potentiële werkgevers. Wie een job zoekt doet dat best ook online.

Het doel hierbij is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Daarvoor is het noodzakelijk om uit de massa te springen, maar dan wel op een positieve manier. Je moet vermijden dat je mooie sollicitatiebrief genadeloos in de prullenmand verdwijnt.

En om net dat te vermijden is het belangrijk even stil te staan bij hoe rekruteerders denken en waar ze op gaan letten als ze de juiste kandidaat willen selecteren uit de massa.

Hoe gaan rekruteerders te werk?

Wanneer er voor eenzelfde job vele kandidaten zijn, gaan de HR-verantwoordelijken zo snel mogelijk shiften in het aantal cv’s. Gemiddeld neemt een rekruteerder maar enkele seconden om je cv te scannen. Daarbij proberen ze een zo goed mogelijk totaalbeeld te krijgen van een kandidaat: wat voor type is het, hoe profileert hij of zij zich, komt deze persoon betrouwbaar over …

Cv’s met een duidelijke link naar een LinkedIn-profiel, twitter, persoonlijke blog of ander kanaal hebben hierbij meestal een voetje voor. Waarom? Omdat het de rekruteerder een extra bron van informatie geeft om een beter beeld te krijgen van de kandidaat. Wat doet deze persoon in de vrije tijd? Is hij of zij actief in het verenigingsleven? Wat zijn de interesses? Welke boeken, artikels of nieuwsberichten volgt de kandidaat? …

Sterker nog: heb je helemaal geen profiel op sociale media, dan zou dat wel eens de indruk kunnen geven dat je iets te verbergen hebt, of dat je helemaal niet mee bent met je tijd.

Je aanwezigheid op sociale media kan dus een grote plus zijn om door te stoten naar de volgende selectieronde. Maar er zijn natuurlijk ook valkuilen.

Opletten geblazen

Let er dus welke berichten en foto’s je deelt op je profiel. Sommige posts zijn namelijk dodelijk voor je kansen op de arbeidsmarkt. Vermijd zeker ook commentaar op je huidige of vroegere werkgevers, zoals ‘Ik verveel me weer op het werk, boring!’of ‘Collega x is een vervelende zeurkous’. Met dergelijke uitlatingen geef je niet echt een positief beeld van je persoonlijkheid.

Praktische tips

LinkedIn, Twitter en Facebook zijn de drie belangrijkste tools die je kan gebruiken bij je sollicitatieproces. Vooral LinkedIn is een veelgebruikte tool voor recruiters op zoek naar een geschikte kandidaat. Je persoonlijk LinkedIn-profiel moet een beeld geven van jouw professionele expertise en je persoonlijkheid aan potentiële werkgevers. Zij moeten geïnspireerd worden om jou de vacature te zien invullen en om met jou te willen samenwerken.

Drie eenvoudige maar belangrijke tips hierbij:

1. Zorg dat je profiel zo volledig mogelijk ingevuld is: ervaring, opleiding, competenties… Vooral het invullen van de juiste competenties waarover je beschikt is van groot belang. Omdat dat net de criteria zijn waar rekruteerders op gaan zoeken. Dus als je wil dat je profiel naar boven komt, is het belangrijk dat deze competenties goed ingevuld zijn.

2. Zorg voor aanbevelingen. Deze worden vaak gelezen door rekruteerders. Ze zijn een referentie en versterken je profiel en je uitstraling.

3. Zet een duidelijke link naar je LinkedIn-profiel op je cv. Bij het doornemen van de stapel ingezonden solliciaties zien potentiële werkgevers meteen dat ze daar extra informatie kunnen vinden.

Nog een laatste tip: wees zuinig met commentaar geven op social media over de bedrijven waarbij je solliciteert. Natuurlijk is het leuk tegen je vrienden te zeggen “Nu onderweg naar een sollicitatie bij bedrijf X”, maar wat als je de job niet krijgt? Dan ziet het bedrijf waar je daarna gaat solliciteren dat je het daar dus niet geworden bent. Het kan echt geen kwaad wat discretie rond een sollicitatiegesprek te bewaren. Eenmaal je het contract getekend hebt, kan je dat natuurlijk wel uitgebreid laten weten aan je vriendenkring. In afwachting is het beter het vel van de beer niet te verkopen tot hij geschoten is.

Bekijk een presentatie over dit onderwerp.

In samenwerking met www.expertacademy.be