Hoe reageer je na een blunder?

Pijnlijk moment voor Daniël Van Buyten afgelopen vrijdag tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Zijn blunder werd genadeloos afgestraft: 0-1, meteen ook de eindscore van de match. Hoe reageert hij best? Wat kan je hier als werknemer uit leren?

Toegeven

Geef toe dat je een blunder begaan hebt. Probeer het niet te verbergen maar kom er eerlijk voor uit. Dit veronderstelt natuurlijk dat je voor jezelf kan toegeven dat je een fout begaan hebt. Soms hebben we de neiging om onze ogen te sluiten voor eigen fouten omdat we ze dan ook niet moeten toegeven aan onszelf. Probeer je daartegen te verzetten. Het lucht bovendien op om fouten te kunnen toegeven. Anders blijf je met een knagend schuldgevoel zitten.

Verantwoordelijkheid niet van je afschuiven

Probeer de verantwoordelijkheid niet van je af te schuiven als je een fout begaan hebt. Ook hier moet je vechten tegen de natuurlijke neiging om je flater toe te wijzen aan oorzaken buiten jezelf. Het kan natuurlijk dat externe omstandigheden hebben meegespeeld, maar verdoezel zeker niet je eigen rol in het verhaal.

Oplossingen zoeken

Eens je de blunder bekend hebt en je je verantwoordelijkheid erkent, kan je samen met met je collega's zoeken naar oplossingen om de eventuele schade te herstellen. Ga na wat jij kunt doen om je fout recht te zetten.

Lessen trekken

Bekijk samen met je baas en collega's welke lessen jullie kunnen trekken uit je blunder. 

Vertrouw jezelf

Blijf vertrouwen hebben in jezelf. Iedereen begaat wel eens een blunder.

Lees ook wat de Nederlandse psycholoog Arjan van Dam in zijn boek 'De kunst van het falen' vindt over blunders.

Tekst: Mies Cosemans - Bron: ISW Limits

Lees ook:
- 7 fouten die je moet vermijden in je carrière
- "Mijn baas maakt regelmatig fouten. Spreek ik hem hierover aan?"
- 10 fatale fouten tijdens een zakenlunch