Hoe piercings en tatoeages je carrière beïnvloeden

Al tientallen keren op sollicitatiegesprek geweest en nog steeds geen job? Je werkt je te pletter, maar een promotie blijft uit? Dan heb je brute pech όf het zou ook kunnen dat de mensen gewoon niet zo tuk zijn op die ring door je lip of die tattoo van een draak op je voorhoofd.

Een recente enquête van CareerBuilder.com toont aan dat bepaalde uiterlijkheden een negatief effect kunnen hebben op de snelheid waarmee je de hiërarchische ladder opklimt. 37% van de werkgevers vindt dat piercings ongeoorloofd zijn, en 31% vindt zichtbare tattoos niet stroken met het ‘professionele imago’ dat een werknemer moet uitstralen.

Hinderpalen voor promotie

Rosemary Haefner, verantwoordelijke voor de human resources bij CareerBuilder formuleert het als volgt: “Goed presteren en leiderschapskwaliteiten tonen is heel belangrijk voor iemand die carrière wil maken, maar werkgevers gaan ook na of het uiterlijk van een kandidaat of werknemer wel overeenkomt met het beeld dat bedrijven intern en extern willen uitdragen.”

Dus de volgende keer dat je bij het passeren van een tatoeagesalon in de verleiding komt om je volledige gelaat met sierlijke krullen op te fleuren, bedenk dan dat de kans groot is dat je daarmee je verdere carrière hypothekeert.

Piercings en tatoeages waren trouwens maar twee van de elementen die werkgevers noemden als mogelijke hinderpalen voor een promotie. De volledige lijst ziet er als volgt uit:

  1. Piercings: 37%
  2. Slechte adem: 34%
  3. Een zichtbare tatoeage: 31%
  4. Slordig haar: 29%
  5. Te ‘casual’ gekleed gaan: 28%
  6. Te veel parfum of eau de cologne: 26%
  7. Te veel make-up: 22%
  8. Afgebeten vingernagels: 10%
  9. Te zongebruind: 4%

Samengevat komt de lijst erop neer dat een ‘professioneel’ imago heel belangrijk is voor veel werknemers; zorg besteden aan je uiterlijk en er ‘netjes’ uitzien worden op die manier een competentie op zich.

Niet permanent

Het goede nieuws is dat de meeste van de genoemde uiterlijkheden niet permanent zijn. Haar kan je kammen, parfum kan je achterwege laten en piercings en tatoeages kan je – als ze niet te extreem groot zijn tenminste – bedekken of verwijderen.

Wie zijn chef gaat opzoeken om hem om promotie te vragen doet er dus in veel gevallen goed aan om zijn piercing uit te nemen. “Als je carrière wil maken, moet je er ook zelf voor zorgen dat de kaarten goed liggen”, zo besluit Haefner.