Hoe pak ik een ongevraagde uitbreiding van mijn takenpakket aan?

"Ik werk al een tiental jaar op de afdeling Facility Management van een multinational. Ik heb als basisopleiding een bachelordiploma in de informatica waardoor mijn nieuwsgierigheid naar ICT wel nog steeds wordt geprikkeld. Het gebeurt ook dat ik spontaan hulp bied aan collega’s met een praktisch ICT-probleem zodat ze snel verder kunnen met hun werk.
De laatste maanden krijg ik steeds maar meer en meer vragen en niet alleen van mijn directe collega’s, maar nu ook regelmatig van medewerkers van de ICT-afdeling. Het gevolg is dat ik het gevoel heb dat ik een tweede job heb waardoor ik er niet meer in slaag om mijn eigen taken af te werken. Het is alsof ik meer en meer slachtoffer word van mijn behulpzaamheid.
Belangrijk detail: de firma dringt niet alleen heel sterk aan op besparingen, maar ontslaat blijkbaar op dit ogenblik op verschillende locaties in de wereld medewerkers omdat de resultaten het laatste jaar heel sterk zijn gedaald. Hoe pak ik dit best aan?"
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Ik zie heel wat mogelijkheden om deze situatie aan te pakken maar licht er twee belangrijke toe:

1. Is er een duidelijke functiebeschrijving van je huidige job?

Blijkbaar vinden verschillende collega’s het normaal dat ze jou aanspreken over een thema waarvoor je oorspronkelijk niet bent aangeworven. Ik begrijp dat je bereidwilligheid uitgroeit tot een deeltijdse functie. Misschien is het daarom toch hoog tijd om je baas actief te betrekken bij deze evolutie door hem hierover aan te spreken. Leg een aantal concrete facts op tafels ( schrijf je tijdsindeling op en leg hem dit voor?) en bespreek met hem de inhoud en prioriteiten van je functie.

2. Hoe komt het dat je omgeving je (h)erkent als een ICT-specialist?

Als je werkomgeving je meer en meer aanspreekt op jouw ICT-kennis en competenties zal dat waarschijnlijk toch ook niet per toeval zijn. Ze ervaren waarschijnlijk niet alleen jouw interesses en kennis maar voelen ook instinctief andere competenties aan zoals een geduldige aanpak en professionele verantwoordelijkheidszin.

Zonder overhaaste conclusies te trekken, raad ik je aan om stil te blijven staan bij je eigen beroepskeuzes en interesses. Is ICT misschien toch een domein wat jou op middellange termijn iets meer interesseert dan je huidige job? Waarom heb je oorspronkelijk voor je bachelor informatica gekozen? Voel je je voldoende betrokken en gepassioneerd bij de huidige jobinhoud? Misschien is het nu wel een gepast moment voor jou om op de ICT-afdeling te polsen of je daar voor jou een plaats kan zijn?

Je ziet dat er heel wat vragen zijn en manieren om de situatie in een andere richting te laten verlopen. Ik hoop dat ik je hiermee een stukje op weg heb gezet.

Ik wens je veel succes!

In samenwerking met Itinera