Hoe overleef ik een job die ik haat?

Niets zo erg als 's ochtends met tegenzin naar je werk te vertrekken en daar de uren af te tellen. Wat doe je als je geen voldoening meer haalt uit je job?

Misschien zijn het je collega's of je baas die er voor zorgen dat je je job niet meer aangenaam vindt. Of de werkuren die je totaal niet liggen. In ieder geval is het geen goed teken als je iedere dag met een negatief gevoel naar je werk vertrekt. Het wordt niet enkel vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Enkele stappen die je kunnen om het leven op je werk draagbaar te maken.

Leer jezelf kennen

Wie ben je? Ga na welke waarden je hoog in het vaandel draagt en welke jouw sterke punten zijn. Maak een lijstje van de leuke en minder leuke aspecten van je job. Daaruit haal je al een schat aan informatie over jezelf. Ga terug in de tijd en vraag jezelf af waarom je destijds voor je huidige job koos. Misschien keert je verloren motivatie vanzelf terug.

Waar voel je je het best?

Probeer uit al je mogelijkheden en sterktes de essentie te halen. In welke rol en in welke omgeving voel je je het best? Zoek uit welke jobs in jouw referentiekader passen.

Ga op onderzoek

Als je een idee hebt over wat je zou willen doen, praat dan eens met mensen die een soortgelijke job uitoefenen. Wat vinden zij de voor- en nadelen van hun job? Vraag hen ook hoe ze daar begonnen zijn en waarom. Je kan er veel van opsteken.

Blijf optimistisch

Deze situatie is een goede test om je relativeringsvermogen op de proef te stellen. Er zal veel veranderen als jij de situatie al anders benadert. Besef dat dit maar tijdelijk is en dat er wel iets beter zal volgen.

Wees niet bang om ontslagen te worden

De angst om ontslagen te worden werkt verlammend en zorgt ervoor dat je geen plezier meer hebt in je werk.

Tijd voor actie

Probeer wat je nu weet om te zetten in een actieplan. Stel een strategie op om van de job die je haat te evolueren naar de job die wel bij je past. Je hoeft daarvoor niet meteen ander werk te zoeken. Misschien kan je je jobinhoud wel zo aanpassen dat je meer dingen doet waar je zelf voldoening uithaalt. Als je toch beslist om een andere job te zoeken, doe dit dan discreet en neem er je tijd voor. Vaak is het gemakkelijker een job te zoeken als je er al eentje hebt. Maak gebruik van je netwerken om aan leuke vacatures te komen.

Bron: Forbes, Express