Hoe omgaan met jaloezie op het werk?

Heb je een promotie in het vooruitzicht? Wees dan op je hoede voor jaloezie, want die steekt al snel de kop op in de wereld van het werk. Nochtans is jaloezie een vileine karaktertrek, die je best mijdt op bureau. Hoe pak je het probleem aan?

In bedrijven vergelijkt iedereen voortdurend zijn loon met dat van de anderen. Soms heerst er een ware competitiegeest. Gelukkig kan jaloezie gecounterd worden en kan je je eigen jaloezie omvormen tot een springplank voor je carrière.

Je wordt benijd? Laat de spanningen het niet overnemen

Heb je zonet een promotie gekregen en voel je dat je relatie met je collega’s daardoor meer gespannen is? Venijnige opmerkingen, gemene blikken, achterklap of zelfs pogingen tot sabotage kunnen allemaal het gevolg zijn van een jaloerse collega.

Houd je in eerste instantie gedeinsd. Paraderen of te uitbundig je promotie vieren zal de rancune van je collega’s in elk geval niet temperen. Het kan ook zijn dat de jaloezie niet verdwijnt, zelfs als je je bescheiden opstelt. Probeer dan een dialoog aan te gaan met de collega in kwestie. In laatste instantie kan je er ook met je oversten over praten. Beperk je dan wel tot de feitelijke gegevens, anders kom je al snel te kinderachtig over.

Zelf jaloers? Maak er een troef van!

Als je je erg inzet voor je bedrijf en dan toch een promotie aan je neus voorbij ziet gaan, is het normaal dat je die situatie onrechtvaardig vindt. Maar let op, want je bent dan eigenlijk nog maar één stap verwijderd van de rancune. Jaloezie is inderdaad een heel menselijke emotie.

Krijg je altijd de minst interessante dossiers en draag je enkel bij tot het succes van je jonge en succesvolle collega? Probeer dan fatalisme te vermijden. Blijf niet zitten met je frustratie. Maak een afspraak met je chef en leg uit dat je jezelf in staat acht om complexere dossiers te behandelen.

Deze competitie kan ook een motiverend effect hebben. Vorm daarvoor je jaloezie om in een ‘overwinningsdrang’. Werk meer en verleg je grenzen: het is de beste manier om je waarde te bewijzen.

Ontvlucht de confrontatie niet

Blijf je, wat je ook doet, afgunst aantrekken? Dat kan: als je er bijvoorbeeld goed uitziet, kan je daardoor makkelijker een job vinden, maar het kan er ook voor zorgen dat je voortdurend jaloezie opwekt.

Als je merkt dat bepaalde collega’s kwaad spreken over jou en je werk in diskrediet brengen, laat je dan niet doen. Heb geen schrik om de confrontatie aan te gaan en reageer kordaat. Leg onverbloemd uit dat hun opmerkingen niet gerechtvaardigd zijn en je zal merken dat de afgunst afneemt: wie op heterdaad betrapt wordt op jaloezie zal zich namelijk nogal snel beschaamd voelen.

Bron: capital.fr