Hoe maak je werknemers gelukkig? Ontsla alle ongelukkigen...

Op zoek naar gelukkig personeel? De oplossing is eenvoudig, zegt de Amerikaan Jay Goltz, eigenaar van 5 bedrijven in Chicago: “Gooi alle ongelukkige medewerkers buiten.” Het ei van Colombus of pure provocatie?

"Goed management maakt slechte medewerkers niet goed"

De meningen over de blog van Jay Goltz in The New York Times zijn wellicht verdeeld, al trekt de man zich daar zelf niet zo heel veel van aan. “Ik heb als manager op de harde manier ontdekt dat je niet iedereen gelukkig kan maken. Goed management vraagt training, professioneel advies en training, maar vroeg of laat beland je op een punt waarop het bedrijf alleen maar kostbare tijd en energie verspilt. Het is niet leuk om iemand te ontslaan, en het gebeurt ook niet vaak. En ja, er zijn slechte managers die goede medewerkers dysfunctioneel maken, maar anderzijds maakt goed management slechte medewerkers niet noodzakelijk goed.”

Goltz betoogt verder: “Heb je ooit gezien hoe een bedrijf of een afdeling verlamd raakt door iemand die ongelukkig is en gijzelaars wil nemen? Het is opmerkelijk hoeveel schade één werknemer kan aanrichten. (...) Een bedrijf moet ook de manager gelukkig maken. Een aantal collega’s zullen zeggen dat bedrijven in eerste instantie winst moeten maken en niet iedereen gelukkig moet zijn. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. Maar wanneer men een bedrijf leidt, heeft men ook het recht om zich te omringen met mensen die men verkiest.”

Geen verband tussen tevredenheid en productiviteit

“Wat ik hier van vind?", zegt Lorenzo Andolfi van het kenniscentrum van SD Worx, die zich bezighoudt met het thema motivatie op het werk. "Goltz wil wellicht vooral scoren met een eenvoudige oneliner, waar op zich niets op tegen is: het zet mensen aan het denken. Maar enige nuancering is wel nodig. Er is geen enkel bewezen verband tussen tevredenheid en productiviteit: je kan evengoed tevreden werknemers hebben die niet productief zijn. Engagementonderzoeken zijn om die reden veel interessanter dan tevredenheidsonderzoeken. Geëngageerde werknemers presteren meer dan wat van hen verwacht wordt, hebben energie, nemen initiatief, zijn gepassioneerd met hun job bezig en identificeren zich met bedrijfscultuur. En bepalend voor dat engagement zijn de jobinhoud, de autonomie van de werknemer en de mate waarin hij zijn job haalbaar én tegelijk uitdagend vindt. Dat is de basis van duurzame hr. Goltz gaat daar te makkelijk aan voorbij.”

Alleen voor kleine ondernemingen!

Nadat er heel wat reacties kwamen op zijn uitspraak verduidelijkte Goltz zijn standpunt op de blog van The New York Times en benadrukte hij onder meer dat hij zijn uitspraak gedaan had in een blog over kleine ondernemingen. “Ik begrijp dat grotere ondernemingen andere bekommernissen hebben wanneer ze mensen ontslaan. Vele van hen hebben een juridische afdeling die geen verantwoording moeten afleggen over productiviteit, bedrijfscultuur, klantenservice of winst. Dat is hun probleem.” Hij voegt er ook nog aan toe dat hij en zijn managers zich allesbehalve bezighouden met het willekeurig ontslaan van mensen.

Tekst: Dominique Soenens - Foto: http://www.flickr.com/photos/eversheds/ / CC BY-SA 2.0

Lees ook:
- Gemotiveerd blijven? Verander elke 6 jaar van functie
- Werknemers kmo zijn tevreden en werken hard
- Freelancers gelukkiger dan vaste werknemers

Reageer

Wat vind jij van de redenering van Goltz? Waarmee kan een baas jou motiveren?