Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe maak je van je kinderen een echt succes?

Roepen op je kinderen of hen beledigen om hen te motiveren de allerbeste te zijn. Het zijn technieken die Yale-professor Amy Chua enthousiast onderschrijft. Als Aziatische moeder in Amerika vindt ze de Westerse ouders veel te laks in hun opvoeding.

Dat schrijft ze in haar spraakmakende boek ‘The Battle Hymn of the Tiger Mother’. De harde drilmethodes die veel Chinese moeders hanteren, zijn volgens haar de sleutel om je kinderen te laten uitblinken. Chua vindt dat je van je kinderen de perfectie mag eisen. In haar boek stelt ze dat Westerse ouders veel te zacht zijn in hun aanpak en daarom niet alles uit hun kinderen halen.

Wees de beste

De harde methodes waarover ze schrijft, past ze ook zelf toe op haar eigen dochters. Een aantal zaken zijn voor de twee dochters daarom strikt verboden: bij vriendinnetjes logeren, meedoen aan een toneelstuk op school, tv kijken of computerspelletjes spelen. Verplicht: de beste zijn in alle vakken behalve sport en toneel, maximum punten behalen op school én piano en viool spelen.

Wanneer je goed bent in iets, wordt het pas leuk

‘Wanneer je goed bent in iets, wordt het pas leuk’, is het credo van Chua. Dat probeert ze haar dochters op allerlei manieren aan hun verstand te brengen. Hen ‘vuilnis’ noemen of in het bijzijn van anderen beledigen, is een standaard techniek.

Ook emotionele chantage mag, als het helpt om je kind te overtuigen van zichzelf. Zo kreeg haar dochter een moeilijk pianostuk maar niet onder de knie. Chua dreigde haar poppenhuis weg te geven, haar de rest van de dag geen eten te geven, haar geen cadeautjes meer te geven bij Kerstmis en haar verjaardag. Ze riep dat haar dochter lui, zielig en laf was. Niet zonder resultaat, want aan het einde van de dag speelde haar dochter het stuk vlekkeloos.

Tegenstelling Westerse ouders

In tegenstelling tot Westerse ouders tonen Aziatische ouders aan hun kinderen wat ze werkelijk in hun mars hebben en geven ze hen de talenten en het zelfvertrouwen mee die ze nodig hebben om het later te maken, vindt Chua.

Het hoeft niet gezegd dat het boek in Amerika een storm van reacties losweekte. Dat Aziatische ouders ‘betere’ kinderen afleveren, viel er niet in goede aarde.

Bron: 'Why Chinese Mothers are Superior', Amy Chua in Wall Street Journal