Hoe maak ik indruk met mijn PowerPointpresentatie?

PowerPoint is een krachtige tool die ons kan helpen bij het presenteren van een product of plan, het houden van een toespraak of lezing voor klanten, collega's, management... Maar zijn we niet al te vaak de slaaf van PowerPoint?

Het antwoord van Sylvie Verleye, presentatiecoach bij Expert Academy

Om je toehoorders bij je volgende presentatie volledig in te pakken, somt expert Sylvie Verleye 5 sterke tips op.

1. De voorbereiding: maak een plan

Weersta aan de verleiding om vol direct aan je eerste slide te beginnen. Denk eerst na over een ijsbreker als intro en de belangrijkste boodschap die je je publiek wil meegeven.

Daarna schets je op papier een rode draad. Ideaal is eentje van 3 punten: mensen onthouden vaak in termen van 3. Staf af van die presentaties boordevol bulletpoints, dus. Een sterke rode draad brengt ons dadelijk naar de kernboodschap: wat wil ik dat mijn publiek meeneemt van mijn presentatie?

Pas wanneer dat alles duidelijk is, starten we het programma PowerPoint op.

2. Hoeveel slides?

Volgens expert Sylvie Verleye bestaan er geen vaste regel voor het aantal slides van presentatie. Enkel deze: ken de volgorde van je slides! Kun je dus de volgorde van 30 slides vanbuiten leren dan kan je er 30 hebben of meer.  Tweede belangrijke regel voor haar is dat de rode draad duidelijk terug te vinden is in die volgorde van de slides. Jij bent immers de meester over je PowerPoint.

3. Over ijsbrekers en de toets ‘B’

Vergeet de openingszin ‘Ik wil jullie vandaag iets vertellen over…’. Het letterwoord INTRO helpt je bij het vinden van een minder clichématige aandachtstrekker:

I       IJsbreker:  start met een sterk verhaal
N       Nut: wat is de bedoeling van de presentatie en waarom is het belangrijk voor het publiek?
T        Tijd: Hoe lang ga je spreken?
R       Regels: praktische regels die jij belangrijk vindt voor je begint (niet altijd noodzakelijk)
O       0 slides bij de intro!

Op een ‘normale’ eerste slide staat weinig relevante info: een titel, datum, jouw naam, een beeld, logo,… Dit is een perfecte pagina om mee te geven NA je presentatie.

Door te starten zonder een slide, trek je de aandacht naar je toe. Jij bent met andere woorden als spreker het titelblad.

Stel dat je toch vindt dat het logo van het bedrijf waarvoor je werkt heel belangrijk is, wanneer je een externe presentatie geeft, dan kan dat logo effectief klaarstaan voor je aan de presentatie begint. Stap dan naar het midden om je eerste woorden te zeggen en druk op de B-toets. B staat voor black:  het scherm wordt zwart en ook het licht van de beamer wordt uitgeschakeld.

4. Duur van je presentatie

Overschat zeker je publiek niet… De maximale aandachtscurve is 20 minuten. Dat betekent intro en middenstuk samengeteld.

Wanneer je gevraagd wordt om een uur te spreken over een onderwerp, bereid dan geen uur voor maar 20 minuten.  Heb jij al iemand horen klagen over een presentatie die te kort was?

Het belangrijkste is dat je boodschap wordt meegegeven. Bovendien maak je op die manier ook ruimte voor interactie met je publiek.

5. Het slot: dank NIET voor uw aandacht!

Het slot van je presentatie bestaat ideaal uit 3 delen:

Je start met de conclusie, meestal de 3 punten van je rode draad. Je kiest of je dat op slide zet of niet. Vervolgens is er vaak een Q&A. Ideaal gebruik je hier opnieuw de B toets. Zet het scherm af, kom dicht bij het publiek en toon dat je klaar bent om hun vragen te beantwoorden. De laatste stap is meteen de moeilijkste. Wanneer de laatste vraag is gesteld en jouw laatste antwoord is gegeven, dan is de verleiding mogelijk groot om te eindigen met iets clichématigs als ‘Dank u voor uw aandacht’. Herhaal liever nog eens het meest belangrijkste woord uit je presentatie of verwijs naar het begin. De cirkel is rond.

Dagopleiding  ‘Succesvol Presenteren’ met expert Sylvie Verleye op www.expertacademy.be
In samenwerking met Expert Academy