Hoe leg je vlot sociale contacten?

Stel: u komt terecht op een receptie waar u geen kat kent. Zeer extraverte types uitgezonderd, vinden de meeste mensen dat behoorlijk beangstigend. “Niemand kennen en dus ‘koud’ op mensen moeten afstappen, dat is wat u ten allen prijze moet vermijden”, stelt communicatietrainer Sabine Tobback.

Hoe u dat doet? « Door goed voorbereid naar een netwerkevenement te trekken. Probeer vooraf aan de deelnemerslijst te komen. Soms wordt die zelfs online geplaatst, in andere gevallen willen organisatoren die niet vrijgeven om privacyredenen. “Maar dan kan je nog altijd vragen of je de jobtitels kan krijgen, kwestie van een idee te hebben wat voor soort mensen er komt.”

Met die lijst kan je aan de slag: “Je kan mensen opzoeken via Google, op sociale media als Linkedin, via blogs, enzovoort. Op die manier krijg je al een idee waar ze mee bezig zijn. Eventueel kan je bepaalde personen vooraf contacteren met de vraag of je hen die avond kan ontmoeten, en zelfs een concrete afspraak maken. Of je nu een afspraak hebt of niet, belangrijk is dat je in een gesprek niet expliciet verwijst naar de informatie die je op het web sprokkelde. Mensen voelen zich al gauw gescreend. Stel liever open vragen, dan komen hun projecten vanzelf ter sprake. Luister naar hun noden en stel u behulpzaam op. Dat is een betere manier om te netwerken dan uw eigen cv af te ratelen.  Als ze ooit nood hebben aan de diensten die u levert, zullen ze eerder aan u denken dan de Gouden Gids te raadplegen.”

“Een andere tip voor het eerste contact: betrek de organisatie. Misschien kent een van de organisatoren de persoon die u graag wil spreken? In dat geval zal die u met plezier introduceren. Op die manier is het eerste contact al niet meer koud maar ‘halfwarm”’”

Moet u toch koud op mensen afstappen, probeer dan niet te vervallen in cliché-onderwerpen zoals het weer, het verkeer, of de eventuele parkeerproblemen. Breek liever het ijs met vragen over het evenement zelf: “Wat heeft u ertoe gebracht om te komen? Wat verwacht u van deze avond?”

“Even belangrijk als een gesprek aanknopen, is het elegant afronden ervan. Wanneer u afscheid neemt, kunt u nog eens uitdrukkelijk vragen of u nog ergens mee kunt helpen. Zo kunt u bijvoorbeeld voorstellen of u uw gesprekspartner nog bij iemand kunt introduceren. Hij of zij zal u dankbaar zijn, want vergeet nooit dat ook de andere ertegen op ziet om koud op iemand af te stappen.”

<< Terug naar de andere vragen!