Hoe krijg je goede endorsements op LinkedIn?

Het is erg makkelijk om op je LinkedIn-profiel je vaardigheden toe te voegen. Zo kan je oplijsten welke softwarepakketten je beheerst, welke (programmeer)talen je vloeiend spreekt en welke managementskills je onder de riem hebt. Potentiële werkgevers en rekruteerders kunnen zo ook in één oogopslag zien waar jij goed in bent.

Sinds september 2012 kunnen je connecties je ook 'endorsen' voor deze vaardigheden. Dat wil zeggen dat je professionele contacten in één muisklik kunnen aangeven dat jij inderdaad goed bent in social media management of programmeren in C++.

Voor- en nadelen

Het voordeel van de endorsements is duidelijk: ze zijn snel en vragen weinig inspanning van de 'gever'.

Het nadeel van de snelheid is dat ze net hierdoor aan waarde verliezen. Wanneer een potentiële werkgever je LinkedIn-profiel bekijkt en ziet dat je boekhouder je prijst omwille van je onberispelijk grafisch design, komt dat niet erg geloofwaardig over. Wanneer een klant voor wie je een flyer ontworpen hebt net hetzelfde doet heeft dit veel meer waarde. Kwaliteit over kwantiteit!

Beheer je endorsements

Gelukkig biedt LinkedIn je de mogelijkheid om je endorsements te beheren. Diegene die je liever niet op je publieke profiel zet, kan je verbergen. Ga naar 'skills & expertise' bij 'edit profile'.

Klik op het potloodje, en ga naar 'manage endorsements'. Hier kan je heel gericht bepaalde endorsements verbergen. Zo wil je bijvoorbeeld liefst verbergen dat je boekhouder je grafische vaardigheden aanprijst, maar wil je wel laten staan dat hij je een topcommunicator vindt.

Kwalitatieve endorsements op jouw profiel

Maar hoe krijg je nu die goede, kwalitatieve endorsements? Stuur meteen nadat je een project afrondt een mailtje naar je klant(en) en wijs hen op je LinkedIn-profiel. Tevreden klanten zullen je met plezier aanbevelen.

Je kan ook je huidige en vorige managers aanschrijven en om een aanbevelende muisklik vragen. Hier geldt opnieuw: als ze tevreden waren van je werk, zullen ze je graag een digitaal streepje voor geven.

Tot slot kan je ook zelf beginnen endorsements uit te delen. Wanneer jij de tijd neemt om je connecties te endorsen, is de kans veel groter dat zij dat ook zullen doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in het wilde weg je contacten begint te complimenteren. Ook hier geldt weer: kwaliteit over kwantiteit.

Bron: The Daily Muse