Hoe kies je een mba?

Je hebt besloten een MBA te volgen. Om zeker te zijn dat je de goede MBA-opleiding kiest, hou je beter rekening met een aantal factoren.

Programma's

Kijk naar de specialisaties van de school en zie of het programma bij je profiel past. Sommige scholen stellen bijvoorbeeld "engineering MBA's" voor. Duke University heeft een MBA die zich op "Gezondheidszorg" concentreert.

Faculteit

Prestige is belangrijk. Het is echter veel belangrijker dat de specialisatie van de faculteit met je persoonlijke belangstelling overeenkomt.

Methodologie

Probeer met een professor of student te spreken over de onderwijsstijl van de school. Voor sommige programma's zal je veel moeten lezen, bij andere zijn presentaties en groepseminaries belangrijker. Ga na of de lesinhoud eerder theoretisch of praktijkgericht is.

Studentendiensten

Zoek uit of diensten aangeboden worden zoals computerzalen, bibliotheken, ...

Plaatsingsdienst

Probeer er achter te komen of de school over een plaatsingsdienst beschikt. Lees ook de plaatsingsverslagen van de school: zijn afgestudeerden in functies beland waar je zelf zou willen werken?

Duur

De meeste MBA's duren 2 jaar. Er bestaan echter ook versnelde "Executive Programs" en "dual-degree programs". Zo loopt de Insead-MBA over slechts één jaar. Columbia University biedt een "Summer MBA" aan: lessen worden over drie zomers verspreid; daarnaast worden enkele vakken n de loop van het jaar gegeven.

Deeltijds vs. Voltijds

Veel scholen richten zich tot deeltijds studenten: avondlessen, on line cursussen of televisielessen.

Kosten

Voor je een lening aangaat, bepaal welke impact deze op je toekomst zal hebben. Informeer je over beurzen en andere vormen van financiële steunprogramma's.

Rangschikking

De rangschikking van de scholen is een belangrijke tool om de reputatie van een school te meten. Vergeet echter niet dat de hoogstgeplaatste scholen de meest strikte criteria hanteren en vaak de duurste zijn. Benieuwd naar de hoogst aangeschreven MBA-opleidingen?

Locatie

Stad versus platteland, strand versus bergen. Wees zeker dat de school op een plaats gevestigd is waar je gelukkig zal zijn. Je kan ook een school kiezen die in de streek gevestigd is waar je later zou willen werken.

Meer info over de mba.