Hoe kan ik mijn baas veranderen?

"Mijn baas en ik gaan over enkele weken naar een colloquium en hadden hierover vorige week een korte voorbereidende meeting. Nadien zat ik met een enorm groot gevoel van ergernis: mijn baas wil immers dat ik onze deelname aan het colloquium tot in de puntjes voorbereid, aan de organisatoren vraag wat de belangrijkste topics van de sprekers zijn en me extra op deze lezingen voorbereid door vooraf informatie te verzamelen en deze grondig te lezen. Hoe kan ik mijn baas veranderen zodat hij niet alleen een beetje kan genieten van de interessante thema’s maar ook van de verschillende visies, contacten en gesprekken met andere deelnemers?"
Het advies van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Je baas veranderen lijkt me een heel moeilijke en misschien zelfs een  onmogelijke opgave. Volgens mij is het zinvoller om bij jezelf te beginnen en stil te blijven staan bij de manier waarop je naar jouw baas kijkt, hem ervaart en hem be(ver)oordeelt. Met dit inzicht verandert misschien je blik en houding, ontdek je eigenschappen bij je baas die je kunt appreciëren wat jullie relatie positief zal en kan beïnvloeden.

Ik begrijp dat je je ergert aan het perfectionisme van je baas die niets aan het toeval wil overlaten en jullie deelname aan het congres tot in de details wil voorbereiden. Volgens jou stapt hij  zodoende in zijn valkuil van zijn kwaliteit om hij  overdrijft in zijn grondigheid. Volgens jou zou hij zijn nood aan een grondige aanpak iets meer moeten relateren aan het doel van het colloquium waardoor hij de nood aan een strakke voorbereiding zou kunnen relativeren.

Het klinkt alsof jouw aanpak pragmatischer is maar misschien soms wat slordiger en oppervlakkiger waardoor de grondigere aanpak van je baas jou in sommige situaties kan helpen om langer stil te blijven staan bij de inhoud en de details van een opdracht?

Als dit zo is, zou het best kunnen dat jij en je baas een perfect team zijn omdat jullie elkaar kunnen aanvullen in jullie valkuilen of gebreken. Wat de ene teveel of te weinig heeft, kan de andere afremmen of aanvullen met een evenwichtigere en efficiëntere aanpak tot gevolg. En hierdoor hoogst waarschijnlijk een mooier resultaat.

Ik nodig je uit om gedurende enkele weken op deze manier naar je baas te kijken, hem op een positieve manier te beoordelen en hem daar aan te vullen of af te remmen waar jij vindt dat hij overdrijft. Of andersom, jou door je baas laten bijstaan op die momenten waarop je weet dat je misschien iets minder efficiënt te werk gaat.

Wedden dat je geen zin meer zal hebben om je baas te veranderen?

In samenwerking met Itinera

Ik wens je veel succes!