Hoe kan ik mezelf motiveren om elke dag vol goede moed naar het werk te vertrekken?

“Ik vind het lastig om ’s ochtends welgemutst naar mijn werk te vertrekken. Vaak zou ik eigenlijk liever in mijn bed blijven liggen of andere dingen doen dan te gaan werken. Hoe kan ik mezelf opnieuw motiveren voor mijn job?”
Het advies van Jan Buermans, communicatie- en managementcoach bij het opleidingsinstituut Expert Academy

De absolute voorwaarde om je job goed te doen en succesvol te zijn in je professionele leven, is motivatie. Tijdens mijn trainingen heb ik het regelmatig over de douchetest. Als je meer dan één keer per maand ’s ochtends in de douche staat, de dag overloopt en je blijft zitten met een slecht gevoel, is er iets mis. En dan heb ik het niet over een slecht gevoel omdat je de avond ervoor net iets te hevig hebt gefeest. Die keren tellen niet mee. (lacht) Als zo’n slecht gevoel over je werk en de dag die gaat komen overheerst, is het gewoon tijd voor een andere job. Het leven is te kort om je werk met absolute tegenzin te doen.
 
Tegenwoordig hebben de media de mond vol over een betere work/life balance, over 4/5de werken, tijdskrediet … Het is alsof sommige mensen enkel en alleen op zoek zijn naar een ontsnapping van hun professioneel leven. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?
 
Passie kan dan misschien wel een modewoord zijn, het is een zeer belangrijk element om gemotiveerd te blijven.  Ik onderscheid hierbij drie belangrijke processen:

1. Motivatoren opschrijven

Een zeer nuttige oefening om te starten is: open een blanco document en schrijf je eigen, persoonlijke ‘motivatoren’ op. Geld kan bijvoorbeeld een motivator zijn bij een job, maar het is de bedoeling dat je de added value ook wat verder gaat zoeken. Waar haal jij persoonlijk het meeste voldoening uit? Voor sommige mensen is dat het analyseren van rapporten en voor andere het samenwerken aan projecten. Door dat lijstje te toetsen aan de werkelijkheid, ben je al een hele stap vooruit.

2. Groeien

De volgende etappe heeft met je geest te maken. Je moet een ‘open mind’ hebben om te groeien. Groeien betekent niet noodzakelijk dat je elke keer voor een carrière of een promotie moet kiezen. Ik ken een leraar wiskunde die al 30 jaar dezelfde job uitoefent en elke dag nog bezig is om het voor zichzelf en zijn leerlingen boeiend en creatief te houden. Dat is ook groeien.

3. Focus en attitude

In trainingen hebben veel mensen het over sociale, professionele en relationele verplichtingen waar ze mee worstelen. Dan probeer ik hen elke keer duidelijk te maken dat je elk minuut in je leven een keuze hebt. Een voorbeeld. Neem nu dat netwerkfeestje waar je baas je verplicht heeft om naartoe te gaan, na de kantooruren nota bene. Ik kan er niet onderuit, hoor ik mensen zeggen. Oké, dan komt de ‘attitude’ op de proppen. Je kan over deze verplichting je gal spuien tegen je collega’s of je partner. Gegarandeerd zal dat netwerkfeestje voldoen aan jouw verwachtingen die al van bij het begin sterk onder nul lagen. Maar je hebt ook de keuze om een andere attitude aan te nemen. Door je positief in te stellen (bijvoorbeeld door jezelf een opdracht te geven, iets als vijf visitekaartjes van onbestaande klanten te verzamelen), krijgt de hele avond plots een andere wending. Want jij hebt er voor jezelf een eigen invulling aan gegeven. Een positieve attitude kan met andere woorden bijdragen tot de passie. En daar was het toch allemaal om te doen?

Jan Buermans is communicatie- en managementcoach bij het opleidingsinstituut Expert Academy. Hij is expert in Assertiviteit, Zelfverzekerd Communiceren, Spreken voor Publiek, Time & Stress Management, Feedback Geven en Krijgen, Functioneringsgesprekken voeren, Succesvol Onderhandelen en Managementvaardigheden.

In samenwerking met www.expertacademy.be.