Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe kan ik creatiever uit de hoek komen?

“Ik word af en toe uitgenodigd voor een brainstormsessie, maar heb vaak het gevoel dat ik er voor spek en bonen bij zit. Hoe word ik creatiever?”
Het advies van Jan Buermans, trainer bij opleidingsinstituut Expert Academy

Iedereen is in staat om creatief uit de hoek te komen. Soms is het gewoon een kwestie van durf.  Ik som lukraak tien handige tips op:

1. Het notitieboekje

Dit zou een verplicht item moeten zijn voor elke werknemer in een organisatie. Hou het boekje altijd bij de hand, want we krijgen op de meest onverwachte momenten ideeën. Het is de bedoeling om elk idee onmiddellijk op te schrijven.

2. Concrete vragen

Stel jezelf concrete vragen.

Bijvoorbeeld: ‘Noem zoveel mogelijk manieren om mijn administratie efficiënter te laten verlopen.’ (in plaats van: ‘Wat is de beste manier om mijn administratie efficiënter te laten verlopen.’)

3. Verbreed je kennis

Lees een boek, surf op Google, volg een cursus, kijk tv, ga naar het theater …

4. Doorbreek de routine

Hierdoor prikkel je jezelf en gebruik je al je zintuigen: kijken, beleven, waarnemen, meemaken.

Bijvoorbeeld: geniet van muziek, of van de stilte, zit aan het water, observeer mensen op een terras, wandel in het bos, bekijk kunst, ga op reis (ook gewoon met de bus of tram) …

5. Associatie-oefeningen

Begin bij een willekeurig woord en associeer steeds verder. Bijvoorbeeld: cola – rum – cuba – salsa – sterren op de dansvloer – vtm – Vilvoorde – file - …

6. Haal herinneringen op

Dagdromen en fantaseren openen de poort naar meer creativiteit.

7. Daag jezelf uit

Doe dingen die je normaal niet doet: kijk bijvoorbeeld eens naar een film die niet je voorkeur wegdraagt …

8. Ontspan jezelf

Iedereen heeft zijn eigen manier van ontspannen: mediteren, joggen, een koude douche nemen, massages …

9. Je glas is altijd halfvol!

Zet elk negatief idee om in een positieve gedachte. Bijvoorbeeld: als je een gedachte hebt en je geest vertelt je dat je het niet moet doen, schrijf dan deze gedachte op en schrijf op waarom het wel kan.

10. Have FUN!

Expert Jan Buermans zorgt voor een boost in uw creatieve denkvermogen tijdens de training ‘Thinking Out of the Box’ op vrijdag 30 november 2012 van 9u tot 17u in Gent. Meer informatie.

Jan Buermans, trainer bij Expert Academy, is afgestudeerd als Master in de Communicatiewetenschappen en begon zijn loopbaan bij ITT Promedia, waar hij de knepen van de verkoop leerde als account manager. Later werd hij Sales Manager & Training Manager bij Belgacom en Sales Director bij Versatel. Tot zijn expertise behoren onder meer: communicatietraining, Change Management, presentatietechnieken, conflicthantering, motivatie en assertiviteit. Jan is al jaren spelend lid van de Belgische Improvisatielig

In samenwerking met www.expertacademy.be.