Hoe gebruik ik een online netwerk?

Hoe moet ik een online netwerk gebruiken? Als ik connecteer met andere mensen via zo'n online groep dan blijft de drempel toch nog groot om bijvoorbeeld een e-mail te sturen als ik deze mensen nog nooit eerder heb ontmoet. En een off-
line (live) ontmoeting regelen is ook niet evident aangezien het precies om mensen gaat die ik nooit eerder heb gezien.

Of het nu over online netwerken gaat of offline netwerken, eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: het opbouwen van een relatie. De tips hieronder gelden dus altijd, maar zijn hier toegespitst op het online netwerken.

Je kan een relatie beginnen opbouwen op verschillende manieren. Een gemakkelijke manier om dit te doen is vragen stellen. Er zijn drie soorten vragen die hierbij belangrijk zijn:

- Vraag om de ander beter te leren kennen
- Vraag om iets bij te leren
- Vraag om hulp

Vraag om ander beter te leren kennen

De bedoeling is om de ander als persoon beter te leren kennen zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Online netwerken heeft hier als voordeel dat de meeste online netwerkers hun profiel hebben ingevuld. Daar vind je zeker aanknopingspunten om vragen over te stellen. Of nog beter: gemeenschappelijke interesses.

Neem dus de tijd om de profielen van mensen te bekijken voor je hen contacteert. Stuur geen onpersoonlijke massa e-mails! Online netwerken is een ander medium voor communicatie. Gooi dus de normale beleefdheidsregels niet over boord!

Vraag om iets bij te leren

Als je het profiel van een bepaald persoon hebt gelezen of zijn/haar bijdragen in forums, dan merk je soms dat je nog heel wat kan bijleren van deze persoon.

Contacteer deze persoon gerust om te vragen op welke manier je best deze inzichten ook kan verkrijgen, vraag naar nuttige tips, websites en hoe hij/zij deze kennis heeft opgebouwd. Het kan ook geen kwaad om je waardering voor deze kennis uit te spreken (zolang het maar oprecht gebeurt en niet in slijmen vervalt).

Vraag om hulp

Mensen helpen elkaar graag als het hen geen of weinig geld en tijd kost. Als je dus naar iets bepaald op zoek bent, deel dat met je netwerk. Je kan gerust je online contacten een berichtje sturen.:

Denk wel aan de tips omtrent vragen uit het vorige artikel wanneer je je vraag aan je netwerk voorlegt!

Tot slot een antwoord op de laatste vraag: kan je gemakkelijk een meeting regelen met de mensen die je online ontmoet hebt? Dit is terug afhankelijk van de reden waarom JIJ een meeting wil en wat voor HEN de toegevoegde waarde is om dat te doen. Als het enkel is om naar een verkoopsgesprek te luisteren waaraan ze geen boodschap hebben, zal de kans klein zijn. Maar als zij er op een of andere manier iets aan kunnen hebben (experts vertellen vaak graag over hun passie aan oprecht geïnteresseerden zonder er iets voor terug te willen krijgen!), dan kan dit zeker.

Succes!

Jan Vermeiren

Jan Vermeiren is de Networking Coach en auteur van de netwerk boeken Lets Connect! en Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken
www.networking-coach.com (met een gratis e-course over netwerken)
www.letsconnect.be (met een gratis light versie van het boek in PDF-formaat)
www.hoe-linkedin-nu-echt-gebruiken.com (met een gratis light versie van het boek in PDF formaat)