Hoe ga je om met kritiek?

De ene ziet zijn promotie naar een collega gaan, de andere slaagt er net niet in tijdens een sollicitatie zijn droomjob binnen te rijven, terwijl nog iemand anders een absoluut 'njet' krijgt voor een goed projectvoorstel. Professionele afkeuring, vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Hoe ga je ermee om? Enkele tips om je weerbaarder te maken.

1. Neem de kritiek niet persoonlijk

Word je afgewezen, dan voel je je waarschijnlijk neerslachtig en ontmoetigd. Misschien word je zelfs kwaad en ga je je afzetten tegenover je werkomgeving. Het feit dat je je slecht voelt is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat je de afkeuring persoonlijk opvat. Wanneer je het je persoonlijk aantrekt, heb je meer tijd nodig om te recuperen dan mensen die het zakelijk en professioneel bekijken.

Wanneer je voorstel wordt afgekeurd is dat dus niet omdat je baas je niet leuk vindt, wel omdat je voorstel niet goed genoeg was of het gewoon nog niet het juiste moment was om ermee op de proppen te komen. Leer professionele afkeuring en verwerping gebruiken als uitdaging om het de volgende keer beter te doen.

2. Weet dat het vroeg of laat wel jouw beurt is

Zie je een leuk baan aan je neus voorbij gaan, wees dan niet teleurgesteld in jezelf maar in je prestaties. Het is niet omdat je bijvoorbeeld wat zenuwachtig was tijdens je gesprek dat je de job niet kreeg, wel omdat je niet over voldoende ervaring beschikte. Bedenk dat het mislopen van een baan slechts één van de momentopnames is uit je professionele carrière. Hou jezelf voor ogen dat er situaties zijn waarin je zult 'winnen' maar dat er ook momenten zijn waarop je 'verliest'.

3. Evalueer je eigen prestaties

Als puntje bij paaltje komt ben jijzelf degene die het best geplaatst is om je prestaties te evalueren. Je weet beter dan wie ook hoe je al gepresteerd hebt, welke je sterktes en zwaktes zijn en welke dingen je reeds verwezenlijkt hebt. Blijf geloven in jezelf, ook al word je bijvoorbeeld op een botte manier onderuit gehaald en bekritiseerd.

4. Vooruitkijken is de boodschap

Het is niet omdat je deze keer verloren hebt, dat je de rest van je carrière kunt vergeten. Elke carrière heeft ups en downs. Belangrijk is dat je meteen na een tegenslag je 'troepen hergroepeert' en je focust op nieuwe plannen en objectieven.

Lees ook: