Hoe ga je om met een moeilijke baas?

Is je baas nooit tevreden over je werk? Heeft hij geen oren naar jouw argumenten en negeert hij jouw ideeën systematisch? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een moelijke baas. Jammer genoeg is dat precies de persoon met wie je wel moet samenwerken. Hoe ga je hiermee om?

Reageer niet onmiddellijk

Je voelt je onrechtvaardig behandeld en wil dus reageren. Wat als je de ceo zou inlichten over de incompetentie van je baas? Of als je nu meteen je ontslag zou indienen? Denk er echter aan dat dit soort acties vooral gevolgen hebben voor jou en je carrière. Een leemte in je cv bijvoorbeeld. Of een paar maanden zonder inkomen. Vooral in de huidige economische situatie is het dus beter om alles even te laten bezinken.

Speel het spel mee

Laat je niet demotiveren door de kritiek van je baas. Blijf je werk zo goed mogelijk doen en reageer positief op zijn/haar commentaar. Vraag welke vaardigheden je nog verder zou moeten ontwikkelen, stel vragen, toon dat je flexibel bent en vooral: zorg evoor dat je baas (dankzij jou) een goede indruk maakt op zijn superieuren. Jouw positieve houding zal sowieso effect hebben op die van je manager.
Bovendien zal je in je carrière nog verschillende keren met vervelende mensen moeten samenwerken. Beschouw dit dus als een oefening.

Focus op je eigen carrière

Verzamel alvast aanbevelingen van klanten, collega's en andere contacten en hou een dossier bij van alle positieve reacties op je werk. Concentreer je ook op taken die belangrijk kunnen zijn voor een volgende stap in je carrière. De ervaring die je opbouwde kan niemand je afnemen.
Bouw ook je netwerk zoveel mogelijk uit. Zoek contact met de manager van jouw baas, of met andere managers in het bedrijf. Zorg dat je zichtbaar bent, zo wordt het moeilijker voor je baas om jou zwart te maken bij anderen.

Zet je vooroordelen opzij

Soms is de realiteit complexer dan ze op het eerste gezicht lijkt. Misschien is je baas zich helemaal niet bewust van zijn/haar gedrag en de impact ervan op jou. Of misschien staat je baas zelf onder hoge druk. Probeer je ook wat in te leven in zijn of haar situatie.

Wacht af

Is je manager niet alleen moeilijk om voor te werken maar simpelweg incompetent, dan moet je misschien gewoon afwachten. Charme, connecties en een goede reputatie kunnen hem of haar een tijdje buiten schot houden, maar vroeg of laat loopt je baas toch tegen de lamp.

 

Bron: businessweek