Hoe ga je om met een gemene baas?

In films en stripverhalen duiken ze weleens op: gemene bazen. Maar spijtig genoeg hebben sommige werknemers ook in het echt te maken met schofterige managers. De Amerikaanse rekruteringsspecialiste Lindsay Olson somt vijf strategieën op die je kan gebruiken om met ongewenst en boertig gedrag van je baas om te gaan.

1. Ga naar de kern van het probleem

Misschien krijg je het gevoel dat je baas voortdurend en zonder reden op je kop zit, maar als je een stap terug zet en de situatie vanaf een afstand observeert, kom je misschien tot een andere conclusie. Misschien staat jouw baas wel onder hevige druk van zijn eigen baas of misschien heeft hij het moeilijk om op een goede manier te communiceren?

2. Bepaal wat jou precies stoort

Noteer de beledigingen en gedragingen van jouw baas waar je je het meest aan ergert. Laat de lijst een weekje rusten en stel dan een top drie samen. Bepaal vervolgens hoe je daarmee kan omgaan. Laat je hiervoor eventueel ook adviseren door een vertrouwenspersoon.

3. Bewaar je kalmte

In plaats van door het lint te gaan als je baas je weer eens met een massa overbodig werk opzadelt, is het beter om een manier te vinden om kalm te blijven. In de meeste gevallen kan dat door gewoon rustig en diep adem te halen.

Ook ’s morgens, als je weet dat er je weer een dag vol geschreeuw te wachten staat, is het goed om je rust te bewaren in plaats van jezelf op te jagen. Doe daarvoor enkele rustgevende oefeningen, sport wat of luister naar rustige muziek.

4. Spreek met je baas

Het lijkt misschien afschrikwekkend, maar in veel gevallen is eens met je baas gaan praten de beste oplossing. Laat je baas te weten dat je het gevoel krijgt dat je niet aan zijn verwachtingen kan voldoen. Maak er een positief gesprek van en benadruk dat je wil blijven samenwerken, evenwel zonder verdere incidenten in de toekomst. Roepen of in een emotionele huilbui uitbarsten heeft geen zin.

Misschien blijkt wel dat je baas zich niet bewust is van de impact van zijn gedrag. In dat geval moet het mogelijk zijn om duidelijke afspraken te maken. Vraag je baas om zijn stem niet meer te verheffen. Zijn de deadlines die hij eist niet realistisch, zeg hem dit dan en leg uit waarom dit zo is.

5. Verander van job

Blijkt je baas écht niet voor rede vatbaar te zijn, dan is een nieuwe job misschien wel de enige mogelijke oplossing voor je probleem. Uiteraard is het – zeker in deze tijden – niet altijd mogelijk om onmiddellijk van werk te veranderen. Toch kan je in stilte al op zoek gaan naar iets anders. Steek je energie dus liever in de zoektocht naar nieuw werk dan in vergeefse pogingen om de boel te redden op je huidige job.

Bron: jobs.aol.com