Hoe een zijstap je carrière vooruit kan helpen

Je hoeft niet altijd hogerop, je kunt ook met zijpaden carrière maken. Hoe pak je dat goed aan? Op de Amerikaanse carrièresite The Ladders geeft businessjournaliste Robin Madell zeven tips om zijwaarts carrière te maken.

1.Zorg dat het zijpad een logische stap is in je carrière

Het wisselen van job of sector moet geen ritje in een carrousel worden. Bedenk een strategie en grijp kansen die bij jou persoonlijk en bij jouw huidige loopbaan passen. Stel jezelf de vraag welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen.

2. Zoek uit wat je nodig hebt om te groeien

Stel: je bent projectmanager en je wilt eigenlijk afdelingshoofd worden, dan heb je misschien twee dingen nodig: een beter netwerk in het bedrijf en een beter contact met klanten en externe partners, zodat je goed weet waar jouw bedrijf op zou kunnen inspelen. Probeer in dat geval een keer 'mee te lopen' met collega's die op een andere afdeling zitten of een andere functie hebben en neem een project of een taak op je waarbij klantencontact een rol speelt.

3. Kies vrijwilligerswerk op een strategische manier

Wie weet heb je heel weinig tijd voor vrijwilligerswerk naast je job, maar overweeg het eens als middel om je netwerk te vergroten. Of om ervaring op te doen met bijvoorbeeld het organiseren van evenementen, of het aansturen van mensen.

4. Zorg dat je steeds blijft bijleren

Merk je dat je op je nieuwe plek je vaardigheden niet kwijt kunt? En dat je bovendien geen nieuwe ervaring opdoet? Dan horen er alarmbellen af te gaan. Zorg dat je zijpad geen doodlopend straatje wordt.

5. Bepaal zelf wat jij 'hogerop' vindt

Je loopbaan in eigen hand nemen is ook weten wat goed is voor jou. Veel werknemers denken dat een carrière een ladder is die je moet beklimmen, maar dat is vaak niet zo. Diverse loopbaanexperts zeggen het ook: “Wil je de top bereiken? Bepaal dan wat dat is. Het is jouw top.”

6. Doe nieuwe inzichten op

Een groot voordeel van je zijwaartse carrièremove is dat je andere standpunten leert kennen en andere manieren van denken. Je komt wellicht op een andere plek in het bedrijf te werken of in een andere branche. Dat zorgt weer voor persoonlijke groei.

7. Creëer je eigen promotie

Als organisaties platter worden en de bestaande leiders blijven zitten waar ze zitten, moet je misschien je eigen kansen scheppen. Zorg dat je onmisbaar wordt en een nieuwe functie krijgt binnen de organisatie. Hoe? Leg bijvoorbeeld de vinger op de zere plek in de organisatie en maak duidelijk hoe jij – en jij alleen – daar een oplossing voor kunt bieden.

Dit artikel verscheen eerder in Intermediair Magazine