Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe bereid je je presentatie voor?

De meeste sprekers beginnen zich voor te bereiden door PowerPoint op te starten en slides te maken (vaak copy paste). En eigenlijk is dit de omgekeerde wereld. Beter is om eerst even na de denken welke boodschap je wil brengen en hoe je die wil verkopen.

Stap 1: Braintime

Om te beginnen aan een presentatie heb je helemaal geen bureau nodig en zeker geen computer. Het enige wat je nodig hebt is je hoofd omdat je in de eerste plaats vooral gaat nadenken. Welke zijn de belangrijkste boodschappen in je presentatie? Die boodschappen zullen veranderen al naargelang het publiek voor wie je presenteert. Vraag je dus telkens af welke info voor je publiek het belangrijkst is.

Beperk je tot maximum 3 boodschappen (mensen onthouden makkelijk in termen van 3) en schrijf die op in 3 krachtige zinnen. Let wel, boodschappen zijn verschillend van agendapunten! Een agendapunt zegt alleen waarover je het zal hebben terwijl een boodschap al concrete informatie meegeeft die het publiek kan onthouden.

Stap 2: Werk de boodschappen uit

Ook nu start je nog geen computer op. Je tekent voor elke boodschap een piramide bestaande uit verschillende lagen. De toplaag is jouw boodschap maar die zul je moeten verduidelijken in de volgende lagen. Denk na welke bewijzen je kunt geven om de boodschap te verduidelijken. Dit zijn facts & figures, definities of rationele argumenten. Maar denk vooral ook na welke voorbeelden of vergelijkingen je kunt geven want die blijven vaak het langst hangen na een presentatie en zijn dus onontbeerlijk.

Stap 3: Maak je slides

Nu pas start je de computer op want je hebt een storyboard. Het is pas wanneer je weet welke boodschappen je wil meegeven en wanneer je weet welke voorbeelden en feiten die boodschap zullen ondersteunen dat je slides kunt maken. Lees hier meer over presenteren met PowerPoint.

Stap 4: Oefen je presentatie luidop

Deze stap wordt vaak overgeslagen en nochtans is die cruciaal. In je hoofd verloopt alles perfect maar het is pas wanneer je luidop spreekt dat je kunt voelen of het verhaal ook goed en vlot klinkt, vooral wanneer je spreekt in een andere taal. Oefen bijvoorbeeld jouw volgende presentatie in de wagen en time die ook zorgvuldig. Zelfs ervaren sprekers oefenen nog luidop. Topsprekers hebben vaak een goed acteertalent. Het lijkt alsof ze zomaar voor de vuist weg spreken maar wees er maar zeker van dat zij perfect weten wat ze gaan zeggen.