Hoe begin je aan een internationale carrière?

Droom je ervan om te gaan werken in China of India? Brazilië of de Verenigde Staten misschien? We geven je graag enkele tips om aan een internationale carrière te beginnen.

1. Studeer in het buitenland

“Buitenlandse studies hebben al veel internationale carrières gelanceerd”, zegt Stacie Nevadomski-Berdan, auteur van ‘Go global!’, een e-boek over carrière maken in het buitenland. “Wie in het buitenland studeert bewijst aan een potentiële werkgever dat hij nieuwsgierig en flexibel is en dat hij interesse heeft in de wereld.”

Zelfs als je nu niet meer op de schoolbanken zit blijft studeren in het buitenland nog altijd een optie. Je kan immers kiezen voor een bijkomende opleiding of je kan ‘in den vreemde’ je talenkennis gaan bijspijkeren.

2. Doe een buitenlandse stage

In de meeste gevallen zal jouw universiteit of hogeschool over de nodige contactgegevens beschikken van organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van een stageplaats in het buitenland.

Uiteraard kan je ook zelf op zoek gaan door buitenlandse (online) vrienden aan te spreken of door op reis je stoute schoenen aan te trekken en bij een bedrijf of organisatie te gaan informeren.

3. Geef lessen Frans of Engels

Iedereen die het Frans of het Engels goed machtig is kan proberen om deze talen te onderwijzen in het buitenland. Dit is zeker interessant voor wie een of twee Franstalige ouders heeft en voor wie Frans dus een moedertaal is.

Wil je niet je hele leven in het onderwijs staan, dan hoeft dat ook niet. Je kan lesgeven zien als een aanloop naar iets anders. Eens je in het buitenland bent, zal je namelijk snel (interculturele) contacten opbouwen. Expats staan bekend als goede netwerkers.

4. Ga werken bij een internationaal bedrijf

Eens je aangenomen bent bij een internationaal bedrijf en je merkt dat ze tevreden over je zijn, kan je aanvragen om naar het buitenland overgeplaatst te worden. Natuurlijk moet er zich daarvoor eerst een interne vacature aandienen. Is die er nog niet, dan kan je je in de tussentijd misschien al enigszins tevreden stellen met enkele missies van korte duur naar het buitenland.

Sowieso kan het interessant zijn om al bij je aanwerving je interesse voor een internationale carrière te laten blijken. Op die manier zal het bedrijf jou in het achterhoofd houden voor als er zich een mogelijkheid aandient.

5. Maak een lange reis naar het buitenland

Als je in het buitenland verblijft kan je er de lokale arbeidsmarkt leren kennen en er solliciteren. Zorg wel dat je over de nodige vergunningen beschikt en dat iemand (een vriend of misschien wel je buitenlandse liefje) je kan helpen bij je zoektocht naar werk.

Tot slot: er zijn vele wegen die naar een internationale carrière leiden, maar onthoud dat een open geest en de bereidheid om je comfortzone te verlaten cruciaal zijn.

Bron: brazencareerist.com