Het cv van Selah Sue

Het is een druk jaar voor Selah Sue, in maart bracht ze haar eerste full-cd uit en deze zomer toerde ze langs alle grote festivals. Tijd voor een overzicht van haar prille carrière.

Personalia

Naam: Sanne Putseys
Geboortedatum: 3 mei 1989
Geboorteplaats
: Leuven
Woonplaats
: Leefdaal, Bertem

Opleiding

Tweedejaarsstudent psychologie aan de KU Leuven

Carrière

2008: Als enige vrouwelijke en jongste artieste treedt ze op tijdens de openingscontest van het Depot in Leuven. Organisator, zanger Jonathan Vandenbroeck (Milow), ziet potentieel en vraagt haar op te treden in zijn voorprogramma.

Later staat ze in het voorprogramma van verschillende bekende zangers en groepen zoals Jamie Lidell, Novastar, The Streets en James Morrison.

2008-2009: Selah Sue krijgt van de Ancienne Belgique het kwaliteitslabel “AB Artist in Residence” opgeplakt. Deze status, voor artiesten zonder management, platenfirma of boekingsagent, zorgt ervoor dat ze onder andere een demo kan opnemen in de AB Studio.

2009: De jongerenzender Studio Brussel vraagt aan 5 gevestigde waarden van de Belgische muziekindustrie om elk een poulain te kiezen, een groep of zanger waarvan men verwacht dat die zal doorbreken. Milow kiest hier voor Selah Sue, een beslissing die haar onder andere airtime op StuBru bezorgt.

In 2009 komt ook haar EP Black Part Love uit, met onder andere de hit Raggamuffin. Ze treedt op op het North Sea Jazz Festival en op Lowlands, naast verschillende televisieoptredens in onder andere het Nederlandse programma De Wereld Draait Door.

2010: Op de dag van het optreden van Prince in het Sportpaleis wordt Sanne gevraagd om het voorprogramma te verzorgen. Een unieke kans die de jonge artieste meteen grijpt.

Later dat jaar zingt ze mee op de nieuwe plaat van Cee Lo Green, in het duet Please.

2011: Een paar prijzen bekronen haar nog korte carrière: ze krijgt de MIA voor Beste Vrouwelijke Soloartiest, en op de Humo’s Pop Poll gaat ze met de prijs voor beste Belgische zangeres van 2010 naar huis.

In maart verschijnt haar naamloze debuutalbum, dat vier weken op één staat in de Vlaamse Album Top 100. In het begin van de zomer haalt de plaat platina.

De zomer is sowieso een erg druk seizoen voor Selah Sue met optredens op Couleur Café, Pinkpop, Arras, Werchter en de Lokerse Feesten

Op maandag 17 oktober wint ze de prestigieuze Prix Constantin in Parijs. Die prijs bekroont de revelatie van het jaar.